• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Landshövding: Ta emot färre asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms landshövding Chris Heister vill att kommunerna i länet ska ta emot färre asylsökande. Orsaken är bristen på bostäder. – Jag är angelägen om att få till en bra integrationsprocess, säger hon.

Chris Heister önskar att regeringen tar emot färre asylsökande under 2017. I ett öppet brev till regeringen hänvisar hon till den ansträngda bostadssituationen som råder i länets kommuner.

– Jag vill peka på att man behöver ta hänsyn till bostadssituationen innan regeringen beslutar om hur stor del nyanlända som Stockholm län ska ta emot år 2017, säger Chris Heister.

Hon säger att situationen är redan ansträngd som den är idag – och oroas över kommunernas möjligheter att kunna erbjuda boende för asylsökande.

– Det är min skyldighet som landshövding att lyfta frågan om jag ser svårigheterna i klara den uppgiften.

”Stor utmaning”

År 2016 fördelades en tredjedel av nyanlända till Stockholms kommuner.

– Men vi har bara lyckats ta emot en femtedel. Jag tycker allra viktigaste är att få till ett bra mottagande. Och det blir svårt om vi inte löser bostadssituationen, det är det jag vill tala om för minister Ylva Johansson, säger Chris Heister.

”En särskilt stor utmaning är att ordna fram tillgängliga bostäder till resurssvaga målgrupper, dit nyanlända hör. Många kommuner ser alternativ i ombyggnation och tillfälliga bostäder i form av modulhus som snabba lösningar.” skriver hon till etableringsminister Ylva Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.