Stockholms läns landsting, med huvudsäte på Kungsholmen i Stockholm, sköter inte sina upphandlingar enligt Konkurrensverket. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Landstinget krävs på miljonböter – igen

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Stockholm har återigen brutit mot reglerna för upphandling, enligt Konkurrensverket. Regelbrott som kan komma att kosta skattebetalarna miljontals kronor.

Myndigheten tar ärendet till domstol och kräver att Stockholms läns landsting betalar 1,6 miljoner kronor i böter.

Landstinget har de senaste två åren redan dömts vid fem tillfällen att betala upphandlingsböter, på totalt 12 miljoner kronor. Den här gången rör det sig om läkartjänster inom ett flertal områden, till exempel kirurgi och invärtesmedicin inom öppenvård. Konkurrensverket hävdar att kontrakt har förlängts utan att nya upphandlingar genomförts, i strid med regelverket.

– Vi tycker att det är viktigt att sätta ner foten nu och säga att så här kan man faktiskt inte bete sig, säger Dan Sjöblom, generaldirektör på Konkurrensverket.

Avtal skrivna på felaktiga grunder

Konkurrensverket menar att Landstinget gjort sig skyldiga till så kallad direktupphandling, det vill säga att avtal har skrivits med bolag utan att andra företag fått chansen att först komma med anbud.

– Syftet med reglerna är ju att alla ska få möjlighet att lämna anbud och att se till så att det inte finns några genvägar in. Reglerna minskar också risken för oegentligheter och korruption, säger Dan Sjöblom.

Det är alltså inte första gången Landstinget anklagas för att inte följa lagen vid sina upphandlingar. De fem tidigare domarna gäller även de just direktupphandlingar. Gustav Ohlén, samordnare på hälso och sjukvårdsförvaltningen, menar att de upprepade regelbrotten beror på de stora förändringarna Stockholms läns landsting gått igenom senaste åren.

– Det är en prioriteringsfråga. Vi har nya Karolinska bland annat, som har påverkat. Vi har inte hunnit med helt enkelt, säger han.

Men han tar samtidigt inte lätt på anklagelserna.

– Det är beklagligt att vi gång på gång hamnar i Förvaltningsrätten.

”Vi ska inte överdriva”

Samtidigt vill Gustav Ohlén tona ner allvaret i situationen något.

– Vi har utvecklat vårdval för mer än tio miljarder kronor och det här gäller kanske tio miljoner totalt. Vi ska inte överdriva omfattningen på det här, säger han.

”Får in väldigt många tips”

Dan Sjöblom på Konkurrensverket håller visserligen med om att man ska ha SLL:s storlek i åtanke innan man drar slutsatser av de senaste årens domar och anklagelser mot Landstinget, men han menar samtidigt att antalet misstankar ändå är anmärkningsvärt.

– Man skulle ju kunna tro att vi driver en särskild granskning gentemot Landstinget, men så är det faktiskt inte. Det är bara så att vi får in väldigt många tips om att det inte går rätt till där, säger han.

Han ser allvarligt på att Landstinget brutit mot reglerna vid upprepade tillfällen på så kort tid. Nu hoppas han på ändring.

– Förhoppningen är att det här ger impulser in i de beslutande rummen att ta ansvar, både på tjänstemanna- och politik-nivå. Det är ju inte kul för någon, allra minst skattebetalarna, när det går till så här, säger Dan Sjöblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.