Foto: SVT

Kontroversiell graffitimålning väcker reaktioner – ”Låt stå, annars hembesök”

Uppdaterad
Publicerad

Vad får man måla på stadens öppna graffitiväggar? Frågan har väckts av en kontroversiell målning på Södermalm som även innehåller texten ”Låt stå, annars hembesök”.

Målningen på stadens öppna graffitivägg vid Hornstull pryds av texten ”Free Leo”, följt av en maskerad person och ett budskap där man bland annat kan läsa ”För varje revben ni brutit på oss så blir vi bara fler, och för varje dröm ni raserar så kommer vi bara kämpa mer”.

På målningen finns också texten ”Låt stå, annars hembesök”. Och just den texten, i just det sammanhanget, har vissa i området uppfattat som hotfull.

Graffitifrämjandet reagerar över texten ”Låt stå annars hembesök” Foto: Privat

Efter klagomål till Södermalms stadsdelsförvaltning har företrädare för staden varit och tittat på målningen, och tycker att den är ”tveksam”. Nu ska staden prata med Graffitifrämjandet, som är en underavdelning till Riksteatern, för att diskutera målningen och hur man ska tolka texten och budskapet.

”Har ingenting på en öppen vägg att göra”

Graffitifrämjandet säger till SVT Nyheter Stockholm att staden borde markera mot just texten ”Låt stå, annars hembesök”.

– Om målningen som sådan får man tycka som man vill, det är ingenting att reagera över. Vi har ju yttrandefrihet och vill man inskränka den är man ute på djupt vatten. Däremot kan ”Låt stå”-texten uppfattas som hotfull och har ingenting på en öppen graffitivägg att göra, säger Hugo Röjgård, ordförande i Graffitifrämjandet till SVT Nyheter Stockholm.

”Ingen har rätt att bestämma över andra målare”

Uppmaningen på målningen att inte måla över den, annars blir det hembesök, skulle kunna ses som ett sätt att försöka begränsa yttrandefriheten.

Hugo Röjgårds överlåter till staden att bestämma om staden ska måla över ”Låt stå”-texten eller hur man ska göra. Eftersom texten inte är riktad till någon enskild är den knappast brottslig, menar Hugo Röjgård, men hans råd är ändå att någon markering bör staden göra.

– Ingen enskild målare har rätten att bestämma över vad andra får eller inte får göra på en öppen vägg, och en sådan här uppmaning kan nog innebära att vissa kommer att dra sig för att måla över målningen, säger Hugo Röjgård, som ändå menar att efter ett tag skulle även den här målningen målas över.

Och Hugo Röjgård hoppas att diskussionen om graffitiväggar inte blir onyanserad på grund av det här.

– Man ska komma ihåg att det målats konstant på den här väggen sedan den byggdes och den här ”Låt stå”-rutan är bara en liten, liten promille av det som målats på väggen, säger Hugo Röjgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.