Naturbevakaren Jakob Broander hittar spår efter lodjur i snön. Foto: SVT

Följ med på lodjursspaning i Roslagen

Uppdaterad
Publicerad

Lodjursstammen växer i mellansverige, bara i Stockholms län finns idag 26 stycken. Vi fick följa med på årets lodjursinventering i norra Roslagen.

Spårvädret var perfekt när SVT:s reporter Anders Nordqvist följde med Länsstyrelsens naturbevakare ut på lodjursspaning. Mycket nysnö i norra Roslagen gav perfekta förutsättningar att säkra spår och teamet fick omgående tips.

– Vi har fått in ett tips på en lohona med ungar i Skebotrakten. Spåren är från igårkväll, säger Jakob Broander, naturbevakare på Länsstyrelsen.

Skyggt kattdjur

De senaste två årens inventeringar visar att lodjuret ökar i hela landet och särskilt i mellersta och södra Sverige. Idag beräknas det finnas 1.300 lodjur i landet varav 26 i Stockholms län. Men eftersom lokatten är ett skyggt djur är det få förunnat att se annat än just spår.

Hur stor är chansen att vi kommer att få se en lokatt?

– Den är väldigt liten och för vår del så är det ett misslyckande om vi skulle se lo. Vi vill se vad djuren har gjort men vi vill inte störa dem, fortsätter Jakob Broander.

Färre jagar

Enligt Naturvårdsverket kan ökningen av lodjursstammen bero på ett reducerat jaktuttag i Sverige de senaste två åren. Men också på att man troligen underskattat de senaste årens stam på grund av svåra inventeringsförhållanden och övergång till ny inventeringsteknik.

Årlig inventering

Inventeringen sker i samarbete med Svenska jägareförbundet. Länsstyrelsens fältpersonal följer upp observationer jägare och allmänheten rapporterar in.

Efter en lång spaning så syntes inga lodjur den här gången. Men den gav ändå ett tydligt resultat tack vare spår i snön.

– Nu har vi då säkrat den här familjegruppen, det var en lohona med två ungar som nu är konstaterade, säger Jakob Broander, naturbevakare på Länsstyrelsen.

Fakta om lodjur

Lodjuret kan inte ryta som de stora kattdjuren. De kan däremot spinna, yla och fräsa.

I början av 1920-talet var lodjuret nästan helt utrotat i Sverige. Bara en liten stam fanns i gränslandet mellan Jämtland och Västerbotten.

Lodjuret fridlystes 1928 och ökade då till nästan 700 individer fram till 1980-talet.

1990 började man inventera lodjurstammen frekvent och nu bedrivs endast skyddsjakt och licensjakt på uppdrag av Länsstyrelsen.

Idag finns den största andelen av Skandinaviens lostam i Sverige, 1.300 av totalt 1.600 . Av dem inrapporterades ca 25 lodjur i Stockholms län 2016.

Lodjur mäter 60–75 cm i mankhöjd och väger mellan 15–30 kg. De äter mest rådjur, hare, skogsfågel och kallas också lokatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.