Foto: TT

M och L sinkar höjda markhyror

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Liberalerna i Stockholms stadshus anser att husägare drabbas för hårt av förslaget om nya markhyror.

Redan i våras kom förslaget om höjda markhyror för småhus och flerbostadshus, det kommer att innebära betydligt högre månadskostnad för många boende i Stockholm. Höjningen gäller för den som äger en fastighet på mark som tillhör Stockholms stad och berör både enskilda villaägare och boende i flerfamiljshus.

Det rör sig om över 300 bostadsrättsföreningar och enligt beräkningar från bland annat Villaägarnas Riksförbund handlar det om över 5.000 villaägare vars månadskostnad skulle kunna öka med runt 1.500 kronor eller 18.000 kronor per år.

Höjda markhyror i Stockholm

Protesterna från både villaägare, fastighetsägare och politisk opposition fick till slut de styrande i stadshuset att backa en aning och istället föreslå att höjningen ska ske stegvis under en femårsperiod.

Oppositionen protesterar

Men även det nya förslaget får tummen ner från både Moderaterna och Liberalerna i stadshuset. Man menar att det är tveksamt om det nya beslutet kommer att hålla om det prövas lagligt eftersom de anser att ärendet inte är berett på ett korrekt sätt, bland annat genom att berörda markägare inte fått yttra sig.

Även om de inte kan stoppa förslaget så vill oppositionen i varje fall sinka höjningen av markhyran. Både Moderaterna och Liberalerna kommer därför att kräva en så kallad återremittering av ärendet i kommunfullmäktige. Det betyder att det måste behandlas igen.

– Socialdemokraterna har hanterat hela processen på ett väldigt märkligt sätt. Oberoende av kritiken i sak så kommer vi inte ifrån att det nuvarande förslaget inte har beretts korrekt. Det är för oss en självklarhet att de som berörs av förslaget ska ges tillfälle att yttra sig över det beslut som kommunfullmäktige föreslås fatta, säger oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) i ett skriftligt uttalande.

”Drabbar stockholmarnas plånböcker”

– Trots att de kritiserats av i princip samtliga remissinstanser väljer majoriteten ändå att köra vidare med ett förslag som hotar nybyggnationen och drabbar stockholmarnas plånböcker, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Biträdande finansborgarråd Jan Valeskog (S) är inte förvånad över oppositionens utspel.

– Jag hade nästan förväntat mig detta. Däremot är jag mer förvånad över att man från oppositionen fortfarande inte har presenterat något eget förslag. Det handlar ju om hur stadens exploateringsekonomi ska se ut i framtiden och då är det mycket märkligt att man inte kan presentera ett alternativ, säger Jan Valeskog.

Ärendet om höjda tomträttsavgälder ska upp i fullmäktige i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjda markhyror i Stockholm

Mer i ämnet