Foto: SVT

”Man gör inte så mot levande varelser”

Uppdaterad
Publicerad

Gunnar Hjertstrand var ute på en rutinkontroll av skarvbeståndet i Värmdös skärgård. När han klev i land på en kobbe där han väntade sig få se hundratals skarvbon möttes han istället av tiotals döda fågelungar utspridda på marken.

Gunnar Hjertstrand är tillsynsman på Skärgårdsstiftelsen. Han utför regelbundna kontroller av arters bestånd i Stockholms skärgård. Sedan skarvarna kom in i faunan 1994 kontrolleras även de. I våras kontrollerades beståndet på tre kobbar i Värmdö kommun. Då noterades 171 skarvbon. Nu i höst återvände Gunnar till kobbarna för en uppföljning, men när han klev i land insåg han snabbt att något hade hänt.

– Vi klev i land och såg att bon hade försvunnit och hittade flertalet döda fågelungar, säger han.

LÄS MER: Skarvar dödade i massaker på skärgårdsö

Totalt hittades 75 döda skarvar och 150 bon var borta.

Tror någon skjutit med hagelgevär

Att skarvungar dör under häckningsperioden är inget ovanligt. Men enligt Gunnar Hjertstrand finns tydliga tecken på att människor varit inblandade den här gången.

– Det här var inget normalt förlopp. Ungar dör inte av sig själv på det här sättet. Vi misstänkte att man stått under bona och skjutit dem med hagelgevär underifrån. Men vi har inte hittat några metallflisor i fåglarna som styrker det än, säger han.

Teorin är att fåglarna trillat ur sina bon när de beskjutits underifrån och därefter landat på marken och fastnat i träden. Gunnar Hjertstrand blev illa berörd, men samtidigt inte förvånad över det inträffade.

– Som tillsynsman är jag ganska luttrad och tänkte ”nej, inte igen”. Samtidigt är jag en vän av allt levande och känner att oavsett vad man tycker om skarven så gör man inte så här mot levande varelser, säger han.

Har upptäckt masslakter förr

Skarven är en omstridd fågel, särskilt ute i skärgården, och Gunnar Hjertstrand har sett både det ena och det andra göras mot den hårt ansatta fågeln i sina dar.

– På Dalarö 2007 hittade vi en ö med tre till fyra hundra döda skarvar. Även den gången gjordes en polisanmälan, berättar han.

Gunnar Hjertstrand poängterar samtidigt att han är medveten om de problem skarven kan föra med sig.

– Det är en kontroversiell fågel och jag har förståelse för dem som har en stuga på eller intill en ö med skarvar och upplever det som en sanitär olägenhet, säger han.

– Men vill man decimera antalet skarvar, och det kan man ju vilja, så ska låta det gå den rätta vägen och invänta beslut och tillstånd. Här har man tagit lagen i egna händer och det är något jag varken kan rekommendera eller uppskatta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.