Ungdomar i välbärgade kommuner dricker och röker mest. Foto: TT

Här dricker och knarkar ungdomarna mest

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieelever i välbärgade kommuner dricker mest alkohol och har i större utsträckning använt narkotika. Det visar en ny undersökning bland skolungdomar i Stockholms län.

Nästan varannan pojke och flicka i Danderyd som går i årskurs två på gymnasiet storkonsumerar alkohol en gång i månaden eller oftare. Som storkonsument menas att man dricker en helflaska vin eller motsvarande alkoholmängd vid samma tillfälle.

Totalt säger sig pojkarna i Danderyd dricka närmare 13 liter 40-procentig alkohol om året. Det visar elevundersökningen Stockholmsenkäten med data från elever i 22 av länets 26 kommuner.

LÄS MER: ”Lätt att köpa droger och alkohol om man har pengar”

Även i Lidingö säger mer än 40 procent av pojkarna och flickorna i årskurs två på gymnasiet att de dricker mycket minst en gång i månaden. Pojkar i Täby, Österåker och Nacka tillhör också de som dricker mycket och ofta.

Fyra av tio pojkar har provat narkotika

Även när det gäller användandet av narkotika så hamnar Danderyd i topp. Där svarar fyra av tio pojkar i årskurs två på gymnasiet att de någon gång använt narkotika. Bland tjejerna i Danderyd har nästan tre av tio provat narkotika.

När det gäller att ha provat på narkotika hamnar också pojkar i Lidingö, Nacka och Täby i topp. Den absolut vanligaste drogen att ha provat är cannabis.

Dricker mindre än tidigare

Samtidigt dricker allt färre Stockholmsungdomar alkohol om man jämför med tidigare. Minskningen gäller både andelen unga alkoholkonsumenter i stort och gruppen unga som dricker mycket och ofta.

I Stockholms stad säger tre av tio elever i årskurs två på gymnasiet att de storkonsumerar alkohol minst en gång i månaden. Det är i stort sett en halvering jämfört med 2002.

Bland de yngre så säger ungefär sex av tio niondeklassare i länet att de inte dricker någon alkohol, och det är vanligare att välja bort alkoholen bland pojkar än bland flickor, enligt undersökningen.

”Slipper alkoholskador, ha oönskat sex eller köra på fyllan”

– Det här är en trend som vi sett under en längre tid, både i länet och i riket som helhet. Ett minskat drickande kan leda till vinster både på kort och på lång sikt. De mest omedelbara effekterna är att unga slipper råka ut för alkoholskador som att hamna i bråk, ha oönskat sex eller köra på fyllan, säger Kaisa Snidare som är länssamordnare för alkohol- och drogfrågor vid Länsstyrelsen i Stockholms län.

”Mycket att göra för att nå målet”

Även tobaksanvändningen minskar i många av kommunerna men fortfarande använder fler än var tionde niondeklassare tobak dagligen. Bland gymnasieeleverna i årskurs två är siffran ungefär var fjärde elev. Enligt enkäten är det vanligare bland flickor än pojkar att röka.

– Vi ser förbättringar men fortfarande finns mycket att göra för att nå målet om att förhindra att minderåriga börjar använda tobak. Tobaksrökning är det enskilt största förebyggbara folkhälsoproblemet vi har och rökningen i Sverige orsakar 12.000 förtidiga dödsfall och samhällskostnader på minst 30 miljarder kronor per år, säger Kaisa Snidare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.