Sabina Mammadhuseynovas ärende har prövats flera gånger, både av Migrationsverket och domstol, men beslutet om utvisning har stått fast.
Det som hindrade Sabina och hennes fyra barn från att skickas till Azerbajdzjan i början av december var ett reseintyg som saknades. Samtidigt som planet var i luften kom en begäran från FN:s tortyrkommitté om att stoppa utvisningen och för tillfället får de stanna.
”Azerbajdzjan är ingen rättsstat”
Azerbajdzjan har länge varit oroligt och enligt Amnesty finns mängder av problem kopplade till politisk aktivitet och meningsmotståndare.
– Azerbajdzjan är ingen rättsstat och det är ett land som kritiserats i Europadomstolen. Tortyr är vanligt förekommande och politiskt aktiva har fängslats, säger Amnestys jurist Madelaine Seidlitz till SVT.
Barnkonventionen har stoppat en utvisning
Enligt familjens juridiska ombud har det inte gjorts en ordentlig bedömning av barnens situation. Han menar att utvisningsbeslutet strider mot Barnkonventionen.
För första gången sedan Barnkonventionen blev lag i Sverige har den fått ett prejudicerande genomslag i ett utvisningsärende, när en 14-årig flicka och hennes föräldrar fick stanna med hänvisning till barnets bästa.
– Vi kommer troligen att skicka in en ansökan om verkställighetshinder på grund av den nya domen från Migrationsöverdomstolen, avseende barn som kan få uppehållstillstånd på grund av lång vistelse i Sverige, säger Robert Nyström.
I videon förklarar Iréne Sokolow vid Migrationsverket hur stor roll barnen spelar i beslut om utvisning.
Utvisning tillfälligt pausad
I dagsläget väntar Migrationsverket på att FN:s kommitté mot tortyr ska pröva ärendet. Om tortyrkommittén anser att ett beslut strider mot svenskt konventionsåtagande, till exempel Barnkonventionen, ska de som omfattas av beslutet få uppehållstillstånd om det inte finns synnerliga skäl för att ändå verkställa utvisningen.
I videon högst upp förklarar Irene Sokolow varför Sabina Mammadhuseynova inte fått asyl eller arbetstillstånd i Sverige.
Så är läget i Azerbajdzjan
Enligt en rapport från Utrikesdepartementet fortsätter Azerbajdzjan att uppvisa allvarliga brister vad gäller respekten för mänskliga rättigheter, bland annat beträffande rättsstatens principer, yttrandefrihet, pressfrihet, valgenomförande, situationen för fängslade, fackliga rättigheter samt rättigheter för kvinnor och hbtq-personer.
I rapporten står det bland annat att Azerbajdzjanska myndigheter fortsätter att regelbundet och för kortare eller längre tid frihetsberöva oppositionspolitiker, människorättsförsvarare, oberoende journalister och deltagare i ickesanktionerade demonstrationer.
Källa: Regeringen
Reseavrådan
Den 14 december 2020 beslutade Utrikesdepartementet om avrådan tills vidare för resor till områden i Azerbajdzjan med anledning av det förändrade säkerhetsläget.
Avrådan gäller: Alla resor till Nagorno-Karabach samt distrikten Agdam, Kelbadzjar, Latjin, Fizuli, Jabrayil, Zengilan och Gubadli samt alla resor till områden som ligger närmare än 5 kilometer från den internationella gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan.
Källa: Sweden Abroad
Klagomål till FN:s kommitté
När en utvisningshotad person upplever att det finns en verklig risk med att återvända till ett land så kan denne, ofta med hjälp av ett juridiskt ombud, skicka in ett klagomål till någon av FN:s kommittéer eller Europadomstolen, i det här fallet till kommittén mot tortyr.
I ett första, ofta mer akut, skede görs en snabb granskning av risken att utvisningen verkställs och vad det kan få för konsekvenser. Det var den här granskningen som stoppade Sabina och barnens utvisning.
Klagomålet gjordes för hela familjen men begäran hanterades för sent och när Migrationsverket tog beslut hade makens utvisning redan verkställts.
Stoppet för Sabina och barnen att utvisas gäller tills klagomålet granskats mer ordentligt. Därefter tar kommittén antingen beslut om att dra tillbaka begäran och verkställa utvisningen eller så beslutar kommittén att klagomålet ska prövas. Den processen kan ta flera år.
Källa: Amnesty