Foto: SVT

Miljardinvesteringar i sjukhus kan vara olagliga

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhusinvesteringar på närmare 10 miljarder kronor saknar giltiga beslut. Istället för att politikerna i landstingsstyrelsen fattat besluten har besluten tagits av landstingsägda fastighetsbolaget Locums vd, rapporterar SvD.

Just nu gör landstinget stora strategiska investeringar i sjukvården i länet. Flera av kontrakten är på över en miljard vardera, och enligt SvD har minst tio stora byggprojekt upphandlats på ett sätt som strider mot lagen. Här finns om- och nybyggnationer på exempelvis Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och S:t Görans sjukhus samt kontrakt på en helt ny byggnad på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Alla investeringar ska egentligen beslutas av landstingspolitikerna, och så har även gjorts när det gäller de inledande besluten om genomförande och inriktning. Men sedan har upphandlingar gjorts av tjänstemän och konsulter, och besluten om miljardinvesteringarna har fattats av den verkställande direktören i landstingsägda fastighetsbolaget Locum, inte landstingets politiker.

”Delegerar uppgifter i en härlig röra”

Enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, står detta i strid med kommunallagen.

– Det finns inga giltiga politiska beslut att föra över befogenheter från landstinget till ett bolag. Det är bara politiker som kan göra det, men här finns det bara fullmakter där tjänstemän vidaredelegerar uppgifter till bolagets personal i en härlig röra. Det är en besynnerlig ihopblandning där man rundar kommunallagen, säger Olle Lundin till SvD.

”Våra jurister får klargöra vad som gäller”

Fastighetslandstingsrådet Paul Lindquist (M) menar att detta är en annan tolkning än den Stockholms läns landsting har gjort och som har varit gällande under lång tid.

– Ett utlåtande från en juristprofessor behöver självfallet beaktas noggrant, men det är viktigt att understryka att det inte är den enda tolkningen. Dessa delar av vår beslutsprocess har inte tidigare frågasatts av de folkvalda, landstingets revisorer eller någon rättslig instans, skriver Paul Lindquist (M) i ett pressmeddelande efter SvD:s publicering.

Uttalandet att det saknas demokratisk insyn i kommunala bolag och att beslut därför inte kan fattas i bolagen verkar mycket långtgående och påverkar hela den kommunala sektorn.

– Jag har bett landstingets juridiska avdelning att ta fram ytterligare underlag kring frågan för att klargöra vilka regler som gäller. Det viktigaste är att vi långsiktigt har ett arbetssätt som både är öppet och följer lagar och regler, avslutar fastighets- och investeringslandstingsrådet Paul Lindquist (M).

”Beslut som inte finns kan inte överklagas”

Professor Olle Lundin menar att syftet med den här hanteringen kan handla om att vinna tid, men också minimera den demokratiska öppenheten. Och just att det inte finns några beslut där politikerna delegerar ansvaret till tjänstemän är ett problem, enligt Olle Lundin.

– Utgångspunkten i kommunallagen är att politiska beslut kan överklagas, och det gäller även tjänstemannabeslut om det är fattat på delegation för då är det gjort på nämndens vägnar. Men om tjänstemannen beslutat något utan delegation så går det inte att överklaga eftersom beslutet egentligen inte finns. Och då kan det heller inte överprövas kommunalrättsligt, säger Olle Lundin till SvD.

Landstingets beslutsvägar ska ses över

– Vi håller på med en översyn av våra beslutsvägar och upphandlingsprocesser i Stockholms läns landsting. I det arbetet är det alltid välkommet med synpunkter på hur arbetet kan förbättras, skriver Paul Lindquist (M) i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.