Södermalmspolisen larmades till färjan av personalen ombord som omhändertagit de misstänkta och låst in dem i väntan på polisen. I början talades det om misstänkt våldtäkt eller försök till våldtäkt.
– Exakt hur det initierades av personalen vet jag inte, men personalen ombord hade tagit hand om dem, säger Lars Neumann, stationsbefäl vid Södermalmspolisen i Stockholm.
Informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström på Viking Line säger att deras personal skötte sig precis som de skulle och att de förhindrade ett brott.
– Det var en flicka som blev onödigt mycket uppmärksammad av en grupp unga män, de serverade henne drinkar och försökte locka ner henne till en hytt, säger Johanna Boijer-Svahnström.
Personalen omhändertog männen
Både personal och medpassagerare hade uppmärksammat gruppen och personal följde efter. Via övervakningskameror i korridoren utanför hytterna kunde man också se hur de fyra männen försökte locka in flickan i en hytt, något som stoppades av Viking Lines personal. Istället blev de fyra inlåsta ombord på fartyget i väntan på att bli överlämnade till polis i Stockholm.
– Det här blev ett lyckligt slut på något som kunde slutat mycket värre, säger Johanna Boijer-Svahnström, som berättar att de jobbar mycket förebyggande och har undervisat personalen att vara uppmärksamma.
Personal förhindrade brott
– Vi kom till hamnen och hämtade de fyra misstänkta, men de är släppta av åklagare eftersom det inte fanns tillräckliga skäl för anhållande, fortsätter Lars Neumann.
Efter förhör med både männen och kvinnan ändrades rubriceringen till ofredande.
Enligt tidigare uppgifter sades att männen var fortsatt misstänkta för våldtäkt, men det är alltså ändrat till ofredande. Någon våldtäkt ägde inte rum ombord.