SVT Nyheter Stockholm har tidigare berättat om hur 50 personer står i kö för att delta i projektet ”sociala insatsgrupper” i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.
Dit söker sig unga vuxna kriminella som hamnat utanför systemet och som vill förändra sitt beteende. En av de mördade bröderna hade stämt träff med projektets samordnare, som tidningen Mitti var först med att berätta.
– Två dagar innan dödsskjutningen träffade jag på en av bröderna på gatan och han uttryckte intresse för att lämna den kriminella bakgrunden, säger Abdukadir Ali, projektsamordnare för sociala insatsgruppen.
De bokade ett möte och skulle träffats under veckan.
– Tanken var att vi skulle gå igenom hur han kunde få hjälp. Men vi hann aldrig träffas.
Väg tillbaka in i samhället
Sedan 2013 har socialtjänsten, polisen, kriminalvården, kronofogden, arbetsförmedlingen och jobbtorget samverkat för att tillsammans på ett effektivt sätt förkorta vägen tillbaka till samhället för kriminella avhoppare. Projektet går ut på att unga vuxna mellan 20 till 29 med kriminell bakgrund ska lämna det destruktiva beteendet och istället ersätta det med integration och sysselsättning.
– De här killarna har förstått att det vi pratar om har vi också åstadkommit. Och det är viktigt att saker och ting går snabbt, för de här killarna är väldigt akutstyrda, och då gäller det att hänga med och det gör vi, säger Abdukadir Ali, projektsamordnare för sociala insatsgruppen.
Lever utan identitet
Många av de individer som varit inskrivna i sociala insatsgrupper har fått stöd att skaffa identitetshandlingar, upprätta bankonton, skaffa ett ordnat boende, skaffa körkort, börja arbeta, börja studera, praktisera. För det är just dessa faktorer som kan påverka hela integrationen.
Abdukadir Ali var med från starten av projektet 2013. Han menar att det som kallas för utanförskap börjar med just id-handlingar.
– Har du ingen adress, eller bankonto eller id-kort, vad ska du då göra? Du måste livnära dig på något sätt och det är då kriminaliteten kommer in i bilden, säger projektledaren för SIG-gruppen Abdukadir Ali.
Projektet ”Sociala insatsgrupper”
Sammanlagt har sex stadsdelsområden i Stockholm jobbat med samma modell och i år är 127 personer inskrivna i hela Stockholm. Men exakt vilken effekt projektet har gett, håller just nu på att utredas av Kriminologiska institutionen på Stockholms universitet och resultaten kommer att presenteras nästa år.