Foto: SVT/TT

Nacka säger nej till flyktingmottagande

Uppdaterad
Publicerad

Nacka kommun följer i Ekerös och Täbys fotspår och säger nej till fler flyktingar. – Vi kan inte ta emot fler, det finns inte flera bostäder, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande.

Trots den nya lagen som tvingar landets kommuner att ta emot ett visst antal flyktingar varje år har hittills tre kommuner stoppat sitt flyktingmottagande.

Först ut var Ekerö som i slutet av oktober meddelade att man stoppat mottagandet av de flyktingar som kommunen anvisats enligt lagen. För två veckor sedan sade även Täby stopp.

Flyktingstopp i Stockholm

”Kan inte göra mer”

Och som tredje, borgerliga, kommun i länet säger nu också Nacka stopp.

– Vi har byggt om tomma kommunala lokaler, vi har köpt bostadsrätter och en villa, vi har satt upp modulhus men mer kan vi inte göra i dagsläget. Det tar tid att att få fram nya bostäder, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande och fortsätter:

– Men vi slår oss inte till ro och vi jobbar intensivt med att få fram nya bostäder men just nu så ser vi att det är för tufft att ta emot flyktingar på ett bra sätt.

Uppnår inte målet

Likt många andra kommuner ska anledningen till att man inte kan ta emot fler i år vara bristen på bostäder. Nacka kommun ska enligt staten ta emot 366 i år, men det målet kommer inte att uppnås.

– Vi har tagit emot 300 flyktingar hittills i år men nu ser vi att det inte finns flera lediga bostäder så vi kan inte ta emot fler i år, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande.

Nackabor kritiska

När SVT Nyheter Stockholm besöker Nacka är de Nackabor vi pratar med kritiska till flyktingstoppet.

– Jag tycker att Nacka kommun som är en rik kommun borde göra någonting så att man kan ta emot fler, säger Helene Hallberg.

– Det är en svår fråga, men man borde ändå kunna göra något, man behöver ta hand om de här nyanlända, säger Axel Kullman och fortsätter:

– Jag vet att kommunen försöker men jag tror samtidigt att det finns ett motstånd bland invånarna, det kanske finns en viss oro att man får okända in på livet, man tror att det blir otryggt utan att man vet det.

Skickade brev till regeringen

I fredags skickade Nacka kommun ut ett brev till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson och till bostadsminister Peter Eriksson där man menar att staten ska hjälpa kommunen att klara situationen.

– Vi vill att regeringen förstår hur verkligheten ser ut och att de boendealternativ som står till buds nu är riktigt dåliga lösningar, säger Mats Gerdau (M).

Kan få längre tid på sig

På onsdagseftermiddagen meddelade också regeringen på en pressträff att det kan bli så att länstalen sänks för 2017 och att större hänsyn ska tas till hur många egenbosatta som finns i kommunen. Det här innebär alltså att kommunerna kommer få längre tid på sig från anvisningsbeslut till mottagande.

– Regeringen förstår att många kommuner har det väldigt tufft och vi har lyssnat på det, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingstopp i Stockholm

Mer i ämnet