Nu får syskon rätt till heltid på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad sticker ut i länet när man nu storsatsar på förskolan genom att erbjuda dubbelt så många förskoletimmar jämfört med de kommuner med lägst nivå.

Redan till hösten förlängs rätten till förskola för barn som får ett nytt syskon. Från 30 timmar i veckan ökar man nu till heltid eller obegränsade antal timmar.

– Alla barn ska ha rätt till heltid på förskolan. Den viktigaste anledningen är att vi ser att de barn som går på förskola i den pedagogiska miljön, har bättre förutsättningar senare i livet, när man går vidare i skola och högre utbildning, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Behövs ännu fler pedagoger

Förslaget har redan majoritet i fullmäktige och ska klubbas igenom under nästa sammanträde. Enligt finansborgarrådet väntas barngruppernas storlek inte påverkas av regeländringen. Däremot kommer behovet av fler förskolelärare att öka ännu mer. Något som ger avtryck i kostnadskalkylen.

– Det som kostar mer är naturligtvis fler pedagoger i förskoleverksamheten, säger Karin Wanngård (S).

Kommer ni att utreda hur mycket det här kostar?

– Vi kommer att följa det här jättenoga. Är det så att det drar iväg så kommer vi att skjuta till pengar, men jag känner mig väldigt trygg att jag har kontroll på de kostnaderna som sker i dag. Vi lägger budgeten för 2017 och det här kommer att finnas med, säger hon.

Stockholm sticker ut

Vissa kommuner i länet använder sig av den lagstadgade lägsta gränsen för barnomsorg – 15 timmar i veckan. De erbjuder sedan fler timmar om barnen är hemma på lov. I vissa kommuner kan föräldrarna ansöka separat om fler timmar. Men i Stockholm tror man att satsningen på fler timmar kommer att löna sig i framtiden.

– Jag hoppas att fler kommuner tar efter oss, säger Karin Wanngård (S).

Enligt finansborgarrådet visar flera forskningsrapporter att förskoleåren är viktiga för barnens pedagogiska utveckling, sociala utveckling och kunskapsutveckling.

– Det ger bättre förutsättningar för barnen senare i livet när de går vidare till skola och högre utbildning, säger hon.

”Svårt att hinna med”

Daniel Hamilton vars dotter är femton månader, har än så länge inte funderat så mycket på förskolan men han tycker att det är bra att möjligheten till heltid ändå finns.

– Ja, det är bra. Även om man är hemma och har ett barn till är det svårt att hinna med, säger han.

Så ser föräldrarnas rättighet ut i de olika kommunerna:

Botkyrka – 15-35 timmar*

* Hel eller halv avgift. Krav för dessa placeringar är att barnet är ledigt från förskolan under minst fyra sammanhängande veckor under perioden juni-augusti, mellan jul och nyår samt klämdagar.

Danderyd – 24 timmar

Ekerö – 25 timmar

Haninge – 30 timmar

Huddinge – 15-25 timmar – se fullständiga regler här

Järfälla – 30 timmar

Lidingö – 30 timmar

Nacka – 25 timmar

Norrtälje – 15-30 timmar – se fullständiga regler här

Nykvarn – 20 timmar

Nynäshamn – 30 timmar

Salem – 30 timmar

Sigtuna – 30 timmar

Sollentuna – 15- 25 timmar – se fullständiga regler här

Solna – 15-30 timmar*

* Högst 30 timmar per vecka under skolans läsår. Under lovveckor, sommarlov, höstlov, jullov och påsklov har barn med föräldralediga föräldrar rätt till plats högst 15 timmar per vecka.

Stockholm – 40 timmar

Sundbyberg – 30 timmar

Södertälje – 24 timmar fördelat på 4 dagar 08-15

Tyresö – 20-25 timmar

Täby – 15-25 timmar*

* Valmöjlighet mellan två alternativ: 15 timmar per vecka året runt eller 25 timmar/vecka under skoldagar.

Upplands-Bro – 25 timmar

Upplands Väsby – 30 timmar

Vallentuna – 30 timmar

Vaxholm -  15-25 timmar * – se regler här

* Maximalt 15 timmar i veckan vilket inkluderar omsorg under skollov. Föräldralediga vårdnadshavare kan välja bort vistelsetiden under loven och istället få 25 timmar i veckan exklusive skollov.

Värmdö – 25 timmar

Österåker – 30 timmar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.