Foto: TT

Nu mäts fotbollspublikens promillehalter igen

Uppdaterad
Publicerad

Även i höst kommer publiken på AIK:s, Djurgårdens och Hammarbys matcher få blåsa i alkoholmeter. Höstens mätningar är en uppföljning av förra säsongens undersökning som gav ett nerslående resultat. Hälften av publiken var påverkad och var tionde var kraftigt berusade med en alkoholhalt på över en promille.

Johanna Gripenberg är sektionschef på organisationen STAD, Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem. STAD genomför de nya mätningarna i samarbete med de tre fotbollsklubbarn. Projektet har döpts till ”Fotboll utan fylla”  

– Klubbarna, arenaägarna, polisen, ja alla vill samma sak, säger Johanna Gripenberg till Stockholmdirekt. Man vill minska den kraftiga berusningsnivån på läktaren så att alla ska kunna trivas och känna sig säkra. Alla tyckte att resultatet vi presenterade i fjol var för högt.

Resultat efter säsongen

Mätningarna genomförs av blåsteam står utplacerade på sex platser på varje arena innan matchstart. Var tredje person ur publiken blir tillfrågad om att blåsa. Även personer som är helt nyktra får blåsa.

Totalt är det vid sex matcher på Friends- och Tele2 Arena som det kommer att genomföras blåsstudier. Hittills har har cirka 700 promillemätningar samlats in. Den högsta nivån som hittills uppmätts är 2,6 promille. Studiens slutresultat kommer att presenteras efter säsongen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.