Pia Loqvist och Mandana Rostampour arbetar vanligtvis med cancerpatienter men nu har de startat upp en ny avdelning för covidsjuka. Foto: Frida Claesson/SVT

Här rycker cancerpersonal in för att vårda covidsjuka

Publicerad

Trycket på sjukvården ökar och på tisdagen vårdades över 800 patienter med covid-19 i Region Stockholm. För att kunna ta hand om alla tvingas verksamheter att ställa om och den här gången var det cancerpersonalens tur. I en ny avdelning på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge vårdar de nu covidsjuka.

På avdelningen finns elva vårdplatser som alla är upptagna dygnet runt. Efter att en patient lämnat rummet är det inte ledigt mer än ett par timmar innan nästa kommer in. Ett fåtal patienter blir så pass dåliga att de får flyttas till en intensivvårdsavdelning men för många räcker den här vården.

– Vi har skickat hem de flesta av våra patienter så vi vet att det finns ett ljus i tunneln. De patienter som blir bra är många, många fler än de som går bort. Vi får inte glömma det, säger omvårdnadschefen Mandana Rostampour.

Följ med in på avdelningen och hör hur cancervården påverkas av att verksamheten nu får ställa om i videon högst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet