På Fertilitetscentrum Stockholm har många redan hört av sig men det är fortfarande mycket som är oklart vad gäller finansiering och riktlinjer.
– Det var ett efterlängtat beslut så tio minuter efter att beslutet togs började telefonerna ringa och det är några som ringer om dagen. Många är glada men det finns också en frustration eftersom ingen vet vad som gäller ännu, om det blir offentligt finansierat eller inte, säger Camilla Stenfelt som är verksamhetschef på Fertilitetscentrum i Stockholm.
Socialstyrelsen håller på med en utredning som ska vara klar senast i december och Stockholms läns landsting, som ska besluta om finansieringen, avvaktar riktlinjer från SKL. I väntan på besked och beslut så är det endast privata kliniker som kommer dra igång och då får kvinnorna finansiera behandlingen själva. På Karolinska har de beslutat att inte erbjuda vare sig intresseanmälan eller väntelista utan inväntar mer information. Från och med första april är alltså Fertilitetscentrum Stockholm den enda kliniken i huvudstaden som kommer att börja med behandlingen.
– Jag tycker det är tråkigt och olyckligt, det ska ju inte spela någon roll vart i landet man bor, jag tycker det är högst olyckligt om man bestämmer olika i olika landsting, säger Camilla Stenfelt.
Brist på donatorer
Anna Starbrink (L) som är hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm har också reagerat på denna problematik och menar att regeringen smiter från sitt ansvar när de säger att det är upp till varje landsting.
– Jag är väldigt glad för lagstiftningen, men det är för många frågetecken att reda ut på för kort tid. Det räcker inte att ge ensamstående kvinnor rätt till insemination, man måste också ha förutsättningarna på plats i form av finansiering och regelverk, säger Anna Starbrink.
Hon har nu efterlyst riktlinjer från Sveriges kommuner och landsting för att undvika att det fattas olika beslut i olika landsting. Men det finns även andra problem som att det råder brist på donatorer och eftersom de som donerat sperma innan lagändringen inte fått frågan om det är okej att donera till ensamstående kan de inte användas till detta.
– Det lämnar sjukvården i en knepig situation eftersom det då blir det en prioriteringsfråga, vem ska gå först i kön, säger Anna Starbrink.
Enligt beräkningar från socialstyrelsen som bygger på hur många kvinnor som tidigare åkt utomlands väntas 800 kvinnor i Sverige vilja genomföra assisterad befruktning första året och förmodligen är en stor del av dessa bosatta i Stockholm.