När anställda på Grand Hôtel fick veta vilka som kommer att delta på den gala som Sverigedemokraterna arrangerar, var det många som hörde av sig till facket för att berätta om både oro och obehag. Det berättar Per Persson som är avtalssekreterare på Hotell- och restauranganställdas förbund (HRF).
– För det första tycker vi att det är förskräckligt att det över huvud taget ska komma in odemokratiska organisationer på våra arbetsplatser. Alla ska kunna känna glädje och trygghet på jobbet men så är det inte idag, konstaterar han.
Han berättar om anställda som undrar över hur man som enskild person ska hantera situationen med att behöva serva personer som man uppfattar har en odemokratisk människosyn.
– Även om det inte blir fysiska hot så utsätts många för en psykisk press bara genom att vistas i en miljö med gäster med en rent odemokratisk människosyn. En del av våra anställda kommer från andra nationer och vissa har till och med släktingar som dödades i gaskammare under andra världskriget. Att då behöva vistas i samma lokaler med personer med en människosyn från 30-talet är inget man gör frivilligt, säger Per Persson.
Vill inte kommentera
Från ledningen på Grand Hôtel säger man till SVT Nyheter Stockholm att man inte kommenterar interna diskussioner med utomstående.
– Men självklart är det allvarligt om personalen känner oro. Vår personal är ju det viktigaste vi har, men det här är inget vi pratar om utåt, säger Filip Odelius som är marknadschef på Grand Hôtel.
Odelius vill därför inte säga någonting om hur eventuella samtal förts med de anställda angående fredagens galaevenemang. Från facklig håll skräder man dock inte orden gentemot ledningen.
– Ledningen har inte varit öppna om detta evenemang och vilka som kommer att delta. Många känner sig hotade även om det inte är några direkta hot. Ledningen som känt till detta evenemang sedan länge, borde ha erbjudit anställda att slippa jobba i kväll, säger Per Person på HRF.
Förstärkt facklig närvaro
Under fredagen kommer HRF att ha flera ombudsmän på plats på hotellet utöver den lokala fackklubben.
– Vi vill finnas på plats för att se vad som händer och för att vara ett stöd till personalen, säger Per Persson.
Han säger att han inte befarar att folk kommer att bli fysiskt attackerade men att personalen utsätts för en psykisk press som inte är acceptabel.
– Det finns väl ingen arbetsplats som skulle acceptera att personalen känner sådan oro, menar Per Persson.