Foto: TT

Oroligt på Karolinska efter mordet i Östberga

Uppdaterad
Publicerad

Efter det misstänkta mordet i Östberga igår eftermiddag blev det stökigt när en större grupp personer försökte ta sig in på akutmottagningen vid Karolinska sjukhuset i Solna, dit de skjutna förts.

När de skjutna personerna tagits till akuten för vård på Karolinska sjukhuset i Solna, så kom en större grupp personer till sjukhuset. Några av personerna i folksamlingen lyckades ta sig förbi poliserna och in i väntrummet på akuten.

LÄS MER: En död efter skjutning i Östberga

– Vi fick låsa in oss och evakueras. Det var en hotfull och obehaglig stämning, säger en person som jobbar på Karolinskas akutmottagning.

Enligt uppgifter till SVT lyckades polisen få kontroll på situationen efter en kortare stund.

– Det var stundtals tumultartat och hätsk stämning men vad som utlöste det vet jag inte, säger Karolinska universitetssjukhusets säkerhetschef Carl Magnus Rutherfalk.

LÄS MER: Polisen söker misstänkt flyktbil

Övriga akutpatienter i väntrummet fick flyttas till ett annat rum.

”Borde vara prioriterat”

Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) tycker att det som hände är oacceptabelt och är mycket oroad över att säkerheten på sjukhus och akutmottagningar hotas.

– Skjutningar på gator och i bostadsområden, hot och bråk vid sjukhusen är ett utslag av en samhällsutveckling där vi kanske inte ser mer, men tyngre och mer organiserad kriminalitet. Vi ser mer av hänsynslöshet mot medmänniskor och att respekten brister, också för instanser som räddningstjänst, ambulans och sjukvård.

LÄS MER: Skottskadade mannen förhörd av polis

Hon menar att polis och sjukhusets personal hanterade situationen bra i går, men tycker att rättssamhället behöver stärkas.

– Det borde vara en prioriterad uppgift för regeringen att ge rättsväsendet de resurser och förutsättningar som krävs.

”En exceptionell händelse”

Karolinska universitetssjukhusets säkerhetschef Carl Magnus Rutherfalk menar att deras rutiner fungerade väl i går kväll.

– Detta var en exceptionell händelse. Jag har aldrig varit med om den här typen av konfrontation på sjukhuset. Givetvis mår personalen inte bra av en sådan här händelse. De tas hand om professionell personal i dag.

Enligt Carl Magnus Rutherfalk så är det polisen som leder säkerhetsarbetet på sjukhuset.

– Vid den här typen av skador är det ofta eskort av polisen in till sjukhuset. Sen bygger polisen tillsammans med sjukhuset upp säkehetsorganisationen. 

”Säkerheten är undermålig”

Men enligt den anonyma person som arbetar på sjukhuset så räcker säkerheten inte till.

– Det har blivit värre med åren, och säkerheten är undermålig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.