I dag jobbar Osman Ceesau med att hjälpa andra ungdomar. Foto: Amela Mahovic/SVT

Osman vill vara en förebild

Uppdaterad
Publicerad

Osman Ceesau från Rinkeby hamnade i en så kallad gråzon, utan jobb och bostad, efter gymnasiet. Flera gånger har han försökt att be om hjälp från Arbetsförmedlingen men de långa handläggningstiderna satte käppar i hjulet menar han.

När ”Sociala insatsgruppen” gav det stöd han behövde tog Osman chansen.

– I slutändan vill du ju inte befinna dig där du är, du vill ju kunna bilda familj och allt det där. Jag kom till en viss punkt där jag tänkte till, jag ville blicka framåt, jag vill ha en framtid, säger Osman Ceesau.

Projektet ”Sociala insatsgrupper” i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta har under tre år jobbat med unga vuxna kriminella som hamnat utanför systemet och som nu vill förändra sitt beteende.

Uppskattade stödet

– De verkade bry sig mer om en, mer än alla andra. De följer med dig till Arbetsförmedlingen, till det möte du ska ha, bara det får en att tänka: det här är ingen familjemedlem, varför bryr han sig så mycket. De är bara medmänniskor som vill hjälpa, säger Osman Ceesau.

I dag jobbar Osman med att hjälpa andra ungdomar som befinner sig i liknande situationer.

– Jag har hittat en plats där jag verkligen vill vara med och hjälpa och göra skillnad, jag funderar på att fortsätta med det.

Projektet ”Sociala insatsgrupper”

Sammanlagt har sex stadsdelsområden i Stockholm jobbat med samma modell och i år är 127 personer inskrivna i hela Stockholm. Men exakt vilken effekt projektet har gett, håller just nu på att utredas av Kriminologiska institutionen på Stockholms universitet och resultaten kommer att presenteras nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.