Foto: TT arkivbild

Polis på plats ska förebygga sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Det är åter dags för festligheter i Stockholm när We are Sthlm och Stockholms Kulturfestival drar igång i bland annat Kungsträdgården på tisdag kväll. Även i år kommer polisen vara på plats för att arbeta förebyggande med särskilt fokus på sexuella ofredanden och narkotika.

I år beräknas det att komma 200 000 besökare per dag till We are Sthlm, enligt polisens hemsida. Festivalen som riktar sig mot en yngre publik 11-19 år, har tidigare haft problem med sexuella trakasserier.

– Vid evenemang sker sexuella ofredanden främst i trängsel och mörker till exempel i publikhavet framför en scen. Polisanmäl alltid om du blir utsatt för eller bevittnar ett misstänkt brott, säger Torgny Söderberg, kommenderingschef för de båda festivalerna i ett pressmeddelande.

Polisen: ”Det ska vara lätt att ta kontakt”

Samtidigt som festivalen för unga pågår arrangeras Stockholms kulturfestival som riktar sig till en vuxnare publik. De två festivalerna klassas av polisen som en särskild händelse och polis kommer att kunna ta emot anmälningar direkt på plats.

– Det ska vara lätt för festivalbesökare att ta kontakt. Erfarenheter visar hur viktigt det är att de ungdomar som anmäler brott snabbt blir omhändertagna, annars är risken stor att de inte fullföljer sin anmälan, säger Torgny Söderberg.

Polisen tips till festivalbesökare

• Håll koll på värdesaker och ta hand om varandra.

• Var uppmärksam på det som händer omkring dig.

• Om du utsätts för brott  anmäl direkt. Vänd dig till polis, ordningsvakter eller evenemangets funktionärer så får du hjälp att anmäla.

• Reagera om du ser något misstänkt. Ingrip efter din förmåga, tillkalla hjälp vid behov.

• Följ gällande ordningsregler.

• Den som stör ordningen eller begår brott kommer att avvisas/avlägsnas och rapporteras.

• Anmäl brott.

Inne på festivalområdet kommer det finnas många funktionärer och poliser som kan vara behjälpliga i att anmälan om brott upprättas. Det går även att ringa in en anmälan om brott, telefonnummer 114 14.

Källa/ Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.