Foto: TT

Polisinsats på Arlanda – kontrollerade Air Berlin-plan

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmspolisen genomförde i kväll en stor insats på Arlanda flygplats kopplat till en flight från Berlin. Enligt uppgifter till Expressen har polisen i Sverige fått information om att den misstänkte Berlinterroristen Anis Amri skulle vara på väg till Sverige. Passagerarna kontrollerades när de steg av planet.

Det ska ha funnits uppgifter om att en man på planet liknade den efterlyste Anis Amri, som eftersöks i hela Europa för dådet mot en julmarknad i den tyska huvudstaden. Men det finns inga belägg för att det verkligen var Anis Amri som siktades på planet, skriver Expressen.

Strax före klockan 21 skrev polisen på sin hemsida att en inkommande flight hade kontrollerats och att ingen hade frihetsberövats. Det fanns ingen misstanke om brott.

Attentat i Berlin 2016

Polisen förtegen

Stockholmspolisen vill inte avslöja vad insatsen handlade om. På frågan om insatsen var kopplad till 24-åringen som jagas efter lastbilsattacken i Berlin, sade Towe Hägg på ledningscentralen till SVT Nyheter:

– Vi håller på att kontrollera en flight där ute. Vi är på plats och arbetar.

Säpo bekräftade för P4 Stockholm att det pågick en insats på Arlanda,

– Vi följer naturligtvis vad som pågår där och har sedan länge ett nära samarbete med polismyndigheten. Men när det gäller den här insatsen så hänvisar vi till dem, säger Mark Vadasz, kommunikationschef på Säpo, till P4 Stockholm.

Air Berlin-flight

Enligt Swedavia pågick insatsen i terminal 2, som hanterar både inrikes- och utrikesflyg. Insatsen var kopplad till en flight från Air Berlin, uppger Adam Ekman på pressjouren.

– Avspärrningarna har hävts. Det har haft en mindre påverkan på trafiken, något plan har blivit försenat men nu är allt i normal drift, säger han till SVT Nyheter.

Han tror att insatsen påbörjades så snart som planet hade landat klockan 18.53. Klockan 20.56 lyfte planet för att bege sig tillbaka till Berlin.

Spärrats av

Enligt P4 Stockholm spärrades delar av terminalen av.

– Polisen har spärrat av en del av terminal 2. De har släppt av passagerarna från Air Berlin ombeds vänta. Jag skulle ha åkt med det här flyget till Berlin, men planet är nu en timme försenat, säger Ann Törnkvist, reporter på P4 Stockholm, som befinner sig på Arlanda.

En av passagerarna på planet säger till P4 Stockholm att de fick vänta i 30 minuter på att komma in i gaten. 

– I ankomsthallen så möttes vi av polis som sa till oss att sätta oss ner. Sedan kollade de pass och id-handlingar. 

Reste med planet

SVT:s reporter Marie Nordstrand var med på planet, men såg ingen person som liknade den misstänkte Anis Amri. Hon berättar att passagerarna tvingades vänta 30–40 minuter innan de fick stiga av planet. Kabinpersonalen uppgav att det var något fel på dockningsanordningen.

Därefter kom det ombord två civilklädda poliser.

– Sedan var det ett pådrag med 10–15 poliser utanför. De pratade om att de hade säkrat så att ankomsthallen var okej, men att de skulle kontrollera utanför, säger hon.

SVT:s fotograf Vlada Cakic säger att polisen kontrollerade resenärerna när de steg av.

– När jag gick av höll de kvar folk i den första avgångshallen, sedan lät de folk gå igenom en passkontroll där det var fullt av poliser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet