Stämningen var förväntansfull när Stadshushacket drog igång i den blå hallen idag och barnen verkade ha roligt även om en del tyckte att det var svårt.
– Jag tycker att det känns jättekul och jag tror att många barn kommer att jobba med det här när de blir stora, säger Filippa Schreiber som är en av eleverna som testade på att programmera.
– Svårt, säger Jakob Hassan som fick hjälp, men ändå tyckte att det var roligt.
Programmering del av läroplanen
Från och med 2018 blir programmering en del av läroplanen och Stadshushacket, som anordnas av av Stockholms stads programmeringskommission och Kodcentrum, är tänkt som ett startskott för arbetet. Spotifys grundare Martin Lorentzon är ledamot i Stockholms stads programmeringskommision och han var på plats under hacket.
– Jag vet av erfarenhet att har man inte kommit i kontakt med det här innan man är tolv, tretton år så kommer man inte bli så intresserad, intressen börjar väldigt tidigt, säger han.
Ska öka nyfikenhet och förståelse
Tanken med Stadshushacket är inte bara att öka förståelsen och nyfikenhet för programmering bland Stockholmseleverna utan även att lärarna ska bli intresserade. Cecilia Jonsson som är lärare på Friskolan Hästens i Farsta var på plats och hon tyckte att det både var roligt och svårt.
– Barnen kan mer efter en halvtimme än vad jag kan, men det är ju bra, säger hon.