Zaid Swileh Foto: SVT

Zaid Swileh om SD:s utspel: ”Skulle göra situationen värre”

Uppdaterad
Publicerad

Undantagstillstånd skulle göra saken värre, menar Zaid Swileh, som driver en kiosk i Rinkeby. Han får medhåll av Chaimaa Hakam, som istället vill ha fler meningsfulla aktiviteter för ungdomar i Järvaområdet. Det är deras reaktioner på Jimmie Åkessons (SD) utspel i Almedalen i dag.

På torsdagen är det Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Partiet har tagit fram fyra programpunkter som syftar till att ”samhället ska återta kontrollen” i till exempel Rinkeby och Husby i Stockholm.

Undantagstillstånd i ”besvärliga områden”

Bland annat vill partiet kunna införa undantagstillstånd och utegångsförbud ”i besvärliga områden”.

– Det skulle bara bli värre. Många av de som är stökiga känner sig redan pressade och instängda. Man löser inte problemet från grunden genom att införa utegångsförbud, säger Zaid Swileh som driver en kiosk och juicebar i Rinkeby.

Men vad ska göras om det blir upplopp som i till exempel Husby?

Fler civilpoliser borde finnas på plats som har annan bakgrund än svensk. Poliser som kanske själva vuxit upp i området och känner folk. Det skulle minska kriminaliteten för man måste arbeta förebyggande, säger Zaid Swileh.

Chaimaa Hakam, som bor och är uppvuxen i Rinkeby, tror inte heller på hårdare tag.

– Om man trycker ner folk blir hatet bara större, i stället borde man lyssna på dem. Nyckeln är att ungdomar ska ha något vettigt att göra, till exempel ett sommarjobb när de är lediga så att tiden fylls med något meningsfullt. Det är en politisk fråga.

Folkdans och svenskt kulturarv

Sverigedemokraterna vill också att det svenska kulturarvet ska spridas i förorter där många har utländsk bakgrund, genom satsningar på till exempel teater om svensk historia eller svensk folkdans.

– Jag håller med om det. Det är viktigt att alla känner till svensk kultur. Många har blivit svenska medborgare utan att kunna språket. Men svenskan är nyckeln till att lyckas här i Sverige och nödvändig för att känna till regler och hur samhället fungerar, säger Zaid Swileh.

Men är det så viktigt att alla känner till folkdans och historia?

–Ja det är viktigt. Man måste känna till svensk kultur och svenska traditioner även om man kanske inte följer dem själv, menar Zaid Swileh.

Chaimaa Hakam ställer sig däremot tveksam till förslaget.

– Man blir delaktig i samhället när man kan språket och känner till traditionerna. Men det går inte att integreras på en dag. Förresten, vad är svensk tradition? Många svenska traditioner har dött ut eftersom de inte har hållits vid liv.

Flera partier betonar svenskhet

Även andra riksdagspartier än Sverigedemokraterna har betonat vikten av svenska värderingar under Almedalsveckan. Men enligt Zaid Swileh är det bostadsfrågan som är avgörande för integrationen.

– Det är dåligt att man har rätt att bosätta sig var som helst när man kommer hit, för det innebär att man flyttar till släktingar eller vänner som talar samma språk. Då lär man sig vare svenska eller vilken kultur som råder i det nya hemlandet. Jag tycker reglerna borde ändras så att man inte kan bosätta sig var som helst utan där man har chans att komma in i samhället, säger Zaid Swileh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.