Så räddar Sigtuna skolan

Uppdaterad
Publicerad

Vi besökte Valstaskolan i Sigtuna för att ta reda på hur kommunen gör för att höja skolresultaten.

Sigtuna har länge haft problem med låga skolbetyg. 2013 var det bara 60 procent som hade minst godkänt i samtliga ämnen. Kommunen insåg att de var tvungna att samarbeta för att rädda skolan.

– Basen är ett blocköverskridande samarbete där vi i majoriteten enades med Folkpartiet om ett skolutvecklingsprogram, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Bryntesson (S).

Kommunen har lagt mer resurser på att utbilda lärare, och ge tydligare mål till eleverna. Läraren Zandra Lindqvist i Valstaskolan berättar vad det gett för effekt i praktiken.

– Jag som lärare är mycket tydligare med vad jag förväntar mig utav eleverna. Under lektionen sätter vi upp ett mål, som vi jobbar med under lektionen. Vi tar hjälp av våra ipads och sen kollar vi om vi har nått upp till målen med hjälp av olika strategier jag har lärt mig, säger Zandra Lindqvist.

Skolan som utmärkt sig mest

Valstaskolan är den skola som gjort bäst ifrån sig. Förra året var det mer än hälften av eleverna som inte klarade målen. Nu klarar 69 procent dem.

– Innan pluggade jag inte så mycket tyvärr. Jag gjorde bara hur jag ville. Men sedan skärpte jag mig. Jag ville verkligen höja mina betyg för att få ett jobb och få en utbildning, säger Johan Challita, elev på Valstaskolan.

Många utmaningar kvar

Men trots framgångarna har skolan fortfarande saker som behöver jobbas med.

– Vi har utmaningar. Skolan ligger i ett socioekonomiskt drabbat område. Ett tungt område. Utmaningen ligger i att få eleverna inblandade. Men om jag är tydlig i min ledarroll så kan vi lyckas, säger Zandra Lindqvist.

Och även om betygen är höjda, har Sigtuna en bit kvar för att nå många andra kommuners standard.

– Man kan se att betygen inte bara höjts i årskurs nio, utan även i de lägre årskurserna. Det återspeglar sig också i de nationella proven, säger Lars Bryntesson (S).

* Rättelse: Eleven Johan Challita hade godkänt betyg i alla ämnen i åttonde klass.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.