Däck sliter upp partiklar från vägbanan och bidrar till farlig luft i Stockholm. Foto: Bertil Ericson / TT

Sämre luft i Stockholm än i Peking

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket dålig luft i dag i Stockholm med höga partikelhalter. Orsaken är dels att det kommit in smutsig luft från Europa och dels de torra vintergatorna. Höga partikelhalter kan orsaka flera hälsoproblem och på vissa platser är det värre än i Peking just nu.

Luften i Stockholm är mycket dålig idag, söndag, med höga partikelhalter. De hälsofarliga partiklarna är mikroskopiska och kommer vanligtvis mest från slitage av vägbanor, däck och bromsar men idag är det också ett stort utsläpp från någonstans i Europa som ligger bakom. I en tidigare version skrev vi att den dåliga luften bara berodde på vintertrafiken, men nya uppgifter visar att det var ännu värre.

– Vi ser att det kom in smutsig luft från Europa i natt. Det var en intransport av massvis med småpartiklar, vi ser att det började stiga kraftigt vid fyratiden i natt, säger Malin Täppefur på SLB-analys som mäter luften i Stockholm.

Malin Täppefur berättar att det märks på alla mätstationer i hela regionen, även på ängar, vilket visar på att det är mycket smutsig luft som kommit utifrån och inte bara från vägbanor.

Olyckligt med torra gator

Men det rådande vädret är dessutom ytterligare en orsak till den usla luften. Utsläppet består framför allt av de allra minsta partiklarna PM 2.5, en partikel vi i vanliga fall inte brukar ha så mycket av i Stockholm, men torrt väglag och vinterdäck gör också att det är extra mycket av de som kallas grova partiklar, PM10.

– Det beror på att vägbanorna har börjat torka upp. Det har varit lite nederbörd och är ganska torrt. Det vägdamm som alstrats när man kört med dubbdäck virvlar nu upp när det torkar och det blir hög partikelhalt, säger Malin Täppefur på SLB-analys som mäter luften i Stockholm.

Att det är mulet och låg temperatur påverkar också, med låg vindstyrka och dålig utväxling.

Vanligt på våren – inte mitt i vintern

Det här är är ett problem som uppstår varje år, men normalt inte så här års, mitt i vintern. Det brukar istället dyka upp på våren, när snön smälter, det är soligt och folk fortfarande kör med vinterdäck.

– Då kan vi ha förhöjda halter under en hel vecka i sträck, säger Malin Täppefur.

Under ett dygn får inte partikelhalterna totalt sett överstiga 50 mikrogram per kubikmeter, på söndagseftermiddagen låg det på 105.

– Den här gränsen är satt för att skydda människor för ohälsa, det finns risker när man kommer över den, framför allt för de med exempelvis nedsatt lungfunktion och hjärt- och kärlsjukdomar.

Luften har blivit bättre

I Stockholm stad arbetar man med att hålla nere de här partiklarna, berättar Malin Täppefur. På alla huvudgator i innerstaden använder man kontinuerligt dammbindningsmedel, som ska hålla gatorna fuktiga. Gränsvärdet på 50 mikrogram får överskridas totalt 35 dygn per år, men det har inte hänt på flera år.

– Just halten av partiklar i Stockholmsluften har blivit mycket bättre senaste år, tack vare de här åtgärderna man gör kontinuerligt, säger Malin Täppefur.

Hornsgatan värre än Peking idag

Men just idag är alltså partikelhalterna höga, i synnerhet på Hornsgatan och vid E4an Häggvik. Där visar siffror att värdena för de allra minsta partiklarna är skyhöga, faktiskt högre än i Peking just nu, en stad ökänd för sina luftföroreningar.

– Alla gator ligger högt på grund av den smutsiga luften vi fått in, säger Malin Täppefur, och fortsätter:

– Halterna steg jättefort på morgonen på grund av utsläppet och sedan på eftermiddagen när det torkade upp på gatorna så såg vi effekterna lokalt av vinterdäck på torra gator.

Men det finns ingen anledning till oro, enligt Malin Täppefur.

Bör man stanna inne när det är så här?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det rör sig om ett kort tidsperspektiv. Man behöver inte hålla sig inne. Man kan ju undvika de värsta gatorna om man tillhör riskgrupperna, men det finns ingen anledning att vara alarmistiskt, säger Malin Täppefur.

Här kan man se dagens luftvärden och här kan man jämföra med andra platser.

Olika partiklar från olika håll

Det finns olika slags partiklar och de som oftast ställer till problem i Stockholmsluften heter PM10, de kallas för grova men har en diameter mindre än 10 tusendels millimeter.

PM10 är framför allt ett nordiskt problem menar Malin Täppefur, eftersom de rivs upp i samband med vinterdäck på torra gator.

PM10 partiklarna delas i sin tur in i ännu mindre, PM2.5. De flesta i Stockholm kommer från förorenad luft som transporteras in från andra länder, något som alltså hände idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.