Sigtunapartier överens – bildar regnbågskoalition

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska krisen i Sigtuna kommun kan vara på väg mot en lösning. Nu har partierna enats om att gå in i förhandlingar om ett nytt samarbete.

Moderaterna, Samling för Sigtuna, Kristdemokraterna och Centerpartiet ska tillsammans med Miljöpartiet och Liberalerna inleda ett samarbete tillsammans. Samarbetet har kommit att kallas rengbågskoalitionen.

Det var den 10 maj som Miljöpartiet i Sigtuna kommun föreslog att samtliga partier, utom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, skulle gå ihop och bilda en egen majoritet i fullmäktige. Nu blir det alltså så.

LÄS MER: MP föreslår ”regnbågskoalition” i Sigtuna

– MP deltar i ett nytt styre av kommunen som vi i dagsläget ser som det enda möjliga för att skapa tillräcklig stabilitet och arbetsro för kommunens utveckling fram till valet 2018, säger Karolina Windefalk, gruppledare (MP), i ett pressmeddelande.

– Nu ska det bli ordning och reda i politiken, skriver oppositionsrådet Olov Holst (M) i ett pressmeddelande. Foto: Privat/SVT

M: ”En hel del arbete återstår”

– Jag är mycket glad över att vårt initiativ att få till stånd en så bred koalition som möjligt nu ser ut att förverkligas. En hel del arbete återstår, men samtliga partier har målet inställt på att få till ett bra samarbete för kommunens och invånarnas bästa. Nu ska det bli ordning och reda i politiken. Jag hoppas att Socialdemokraterna (S) nu gör vad de kan för att underlätta övergången till det nya styret, säger Olov Holst, oppositionsråd (M) i ett pressmeddelande.

För att det nya styret ska fungera så smidigt som möjligt så ska partiskiljande frågor temporärt läggas åt sidan. Den nuvarande budgeten och verksamhetsplanen ska fortsätta gälla.

– Det är hög tid att bryta den politiska kultur som rått i Sigtuna under många år. Vi måste återskapa förtroende, skapa arbetsro i kommunen och få tillbaka en fungerande demokrati. SfS välkomnar därför ett samarbete med L och MP, säger Lars Björling, gruppledare (SfS) i ett pressmeddelande.

Nytt styre föremidsommar

Tillsammans får koalitionen 25 mandat i kommunfullmäktige och blir därmed den största minoriteten och kan styra kommunen. Den 20 juni ska kommunfullmäktige i Sigtuna kommun välja den nya kommunledningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.