Kvinnan visste inte om att någon filmade henne under kjolen. Smygfilmaren frikändes från sexuellt ofredande. Foto: SVT/TT

Riksåklagare överklagar smygbild under kjol i tunnelbana

Uppdaterad
Publicerad

Mannen stod i rulltrappan och smygfilmade en kvinna under kjolen. Men hovrätten friade honom från sexuellt ofredande eftersom kvinnan inte märkte av smygfilmningen. Nu överklagar riksåklagaren, RÅ, till Högsta domstolen.

Det var i oktober förra året som en man gick efter en kvinna i rulltrappan på Östermalms tunnelbanestation. Han förde in en mobiltelefonkamera under kjolen på henne och smygfotograferade hennes underliv.

Smygfilmaren friades i hovrätten för sexuellt ofredande. Domstolen ansåg att kvinnans sexuella integritet inte kränkts, då hon inte fick reda på vad mannen höll på med förrän strax efter att mannen slutat fotografera.

– Hon upptäckte det inte förrän själva angreppet hade avslutats så hovrätten ansåg att hon inte berördes direkt av det medan det pågick, säger Hedvig Trost, byråchef hos riksåklagaren, till SVT Nyheter Stockholm.

Ett fall för HD

Händelsen har skapat en del frågetecken inom rättsväsendet och nu vill riksåklagaren Anders Perklev att fallet prövas i Högsta domstolen.

Att smygfilma någon på detta vis – oavsett om målsäganden märker det eller inte – bör prövas om det kan straffas som sexuellt ofredande, menar RÅ, i överklagandet.

– Det är det som är knäckfrågan, att man utan beröring kränker personens sexuella integritet trots att personen i fråga inte upptäckte det, säger Hedviq Trost.

För att någon ska kunna dömas för sexuellt ofredande krävs att personen genom ord eller handling ofredat en person, i syfte att kränka personens integritet.

– Det finns till exempel fall där man berör någon som sover. Där har domstolen i de flesta fall bedömt det som sexuellt ofredande trots att personen inte märkt av handlingen.

Sexuellt ofredande i brottsbalken

Den som sexuellt berör ett barn under femton år eller förmår barnet att företa eller medverka i någon handling med sexuell innebörd, döms för sexuellt ofredande till böter eller fängelse i högst två år.

Detsamma gäller den som blottar sig för någon annan på ett sätt som är ägnat att väcka obehag eller annars genom ord eller handlande ofredar en person på ett sätt som är ägnat att kränka personens sexuella integritet

Källa: Brottsbalken, kap 6.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.