Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) är kritisk till hur avhopparverksamheten fungerat. Foto: Moa Ferm/SVT

Socialborgarrådet: Avhopparverksamheten har fungerat alldeles för dåligt

Publicerad

På fyra år har bara fyra personer lyckats lämna kriminalitet genom Stockholms stads avhopparverksamhet. Och det går inte att säga hur många som hjälpts genom stadens sociala insatsgrupper, som även dem ska hjälpa unga lämna ett kriminellt liv.

– I dag går det inte att få någon samlad bild över hur det går, säger Jan Jönsson (L).

Flera år efter att de sociala insatsgrupper startade i sju stadsdelar finns ingen mätbar effekt av dem. Därför håller staden nu på att sammanställa ett ramverk för de sociala insatsgrupperna, som ska vara klart senare under hösten.

”Finns en rädsla för att peka ut utsatta områden”

Anledningen till att ramar om bland annat uppföljning för de sociala insatsgrupperna inte kommit tidigare är enligt socialborgarrådet dels att de drivits i projektform.

– Det har jag varit kritisk till. Och de blir nu permanenta verksamheter. Men sen verkar det också ha funnits ett politiskt klimat under en lång tid där man inte har velat prata om olika insatser i utsatta områden, av rädsla för att peka ut områdena. Det gäller även avhopparverksamhet och stöd till anhöriga, men under det här året har vi successivt jobbat oss igenom de här frågorna, säger Jan Jönsson (L).

Hör socialborgarrådet svara på frågor kring stadens avhopparverksamhet och sociala insatsgrupper i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.