I ett öppet brev skriver Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon att problem med det svenska företagsklimatet och bostadsbristen i Stockholm är så allvarliga att företaget kan tvingas lämna landet.
Nu vill man att politiker väljer vad som är framtidens arbetsmarknad.
”Om vi tror att det är nya bolag eller snabbväxande teknikbolag, ja då är vi en bra bit efter, och värre än så, vi är på väg åt fel håll. Vi tvingas därför konstatera att om inga förändringar sker, måste vi överväga att expandera i andra länder istället för Sverige.”
Flyttar till USA
Företaget som är en av de största inom musikstreaminggenren startades 2006 och har expanderat våldsamt. I maj 2015 fanns Spotifys tjänster etablerade i 58 länder med drygt 60 miljoner användare.
Men nu öppnar man för en flytt över Atlanten där företagsklimatet och bostadsmarknaden är mer anpassat för deras bransch.
”De kommande åren står vi inför att rekrytera tusentals personer. Vår framgång är helt beroende av att vi lyckas locka de bästa talangerna från hela världen. Om vi får bort de hinder Sverige har jämfört med andra länder så kommer vi att kunna anställa i Stockholm och Göteborg istället för att flytta delar av vår verksamhet till andra länder. Vi älskar Sverige och anser att detta i grunden är den bästa miljön för oss, men samtidigt kan vi inte trolla bort de politiska hinder som finns”
Pratar med politiker
Under de senaste åren ska grundarna ha haft dialoger med politiker från Stockholms stad, riksdag och regering. Men trots ett bra bemötande har inga förändringar skett och man menar att förändringar måste till lika snabbt som den växande teknikindustrin för att balansen ska hålla.
Bostadsproblemet hindrar rekrytering
Det största problemet rör tillgången på bostäder och då främst hyresrätter. Företaget har idag anställda från 48 länder i Stockholm och man rekryterar främst unga talanger som inte har råd att köpa en dyr bostadsrätt. Man jämför hyresmarknaden med New York och Singapore där det fungerar betydligt bättre.
”Där finns till skillnad mot i Stockholm, flexibilitet. Det finns bland experter och beslutsfattare en bred insikt om att faktorer som hyresregleringen, skattestrukturen och regelverken leder till att att det byggs för få hyresrätter och att marknaden i princip inte fungerar”.
En andra och tredje dänga tilldelas utbildningssystemet och skattereglerna. Att teknik introduceras för sent i skolan och att skatteregler hindrar företag att göra medarbetare till delägare genom personaloptioner.