• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Alpin världscuptävling i parallellslalom i Hammarbybacken 2016. Foto: Pontus Lundahl / TT

Stockholm ger tummen upp för vinter-OS 2026

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm stad öppnar för möjligheten att ansöka om OS om nio år.

Stockholms Stads utredning kring möjligheterna att arrangera OS och Paralympics presenteras på fredagen. Och enligt utredningen har staden kommit fram till att det finns förutsättningar för att gå vidare med ansökningsprocessen.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) välkomnar dagens besked.

Vinter-OS i Stockholm

– Det är ingen hemlighet att jag är positiv till planera på ett OS i Stockholm men jag vet att det är många som har andra åsikter, säger hon.

Miljarder att arrangera

Att arrangera ett OS skulle enligt utredningen kosta totalt 13,5 miljarder kronor men ska enligt finansroteln i Stockholms stadshus inte belasta skattebetalarna. Istället ska IOK bidra med åtta miljarder kronor till arrangemanget och 3,8 miljarder beräknas komma in via ett nationellt sponsringsprogram.

Läs mer: Förslaget: ”Här ska OS-byn ligga”

Biljettförsäljningen beräknas inbringa två miljarder kronor och en miljard ska komma via övriga intäkter som till exempel försäljning.

Stockholms stads kostnader för investeringar i anläggningar kommer att landa på cirka två miljarder kronor men den summan menar man på finansroteln ska ses som rena investeringar som efter vinterspelen kan nyttjas av stockholmarna själva.

Karin Wanngård (S), finansborgarråd, ser gärna vinter-OS i Stockholm. Foto: Pia Heick, SVT

Läs mer: OS-frågan delar majoriteten i Stadshuset

Just kostnaden har fått Feministiskt initiativ i den styrande koalitionen att reagera. Man motsätter sig ett olympiskt spel och säger att pengarna istället borde läggas på välfärden.

– Det finns fördelar med OS men politik handlar om prioriteringar. Vi vill prioritera unga och kvinnor i förorten. Fi gick till val på att bryta segregationen. Det arbetet är påbörjat men det finns mycket kvar att göra. Att i detta läge prioritera ett så dyrt evenemang är oansvarigt, säger Anna Rantala Bonnier, gruppledare för Feministiskt initiativ.

Beslut om ansökan i höst

Utredningen ska nu skickas ut på remiss. I höst ska regeringen fatta beslut om Sverige ska göra en eventuell ansökan. Senast i januari 2018 ska en intresseanmälan vara inlämnad till Internationella olympiska kommittén (IOK).

Beslut om vem som får vinterspelen 2026 tas sedan under sommaren 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinter-OS i Stockholm

Mer i ämnet