– Till dess att de avgår så styr vi i minoritet, säger Mikael T Eriksson (M). Foto: Sundbybergs stad, Moderaterna

Sundbyberg styrs av minoritet efter MP-avhoppen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg, Mikael T Eriksson (M), säger att de avhoppade MP-ledamöterna beter sig oacceptabelt som stannar kvar på sina poster. Att samarbeta med dem är otänkbart, anser han, och därmed styr nu allianspartierna kommunen i minoritet.

Alla Miljöpartiets sex ledamöter i Sundbybergs kommunfullmäktige och tre ersättare har nu lämnat partiet. De stannar dock kvar på sina platser i fullmäktige.

– De ockuperar ett partis mandat. Det är helt oacceptabelt och de borde avgå direkt, säger Mikael T Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande, till SVT Nyheter Stockholm.

Val 2018 Stockholm

Räknar med att de ska avgå

Avhoppen sker i protest mot hur distriktsstyrelsen har behandlat lokalavdelningen, efter att den förre gruppledaren anklagats för maktmissbruk och mobbning av anställda på Sundbybergs kommun.

– De har dragit ut till försvar för den här vuxenmobbaren, trots allt som utredningen har kommit fram till, säger Mikael T Eriksson.

Den uppgörelse som allianspartierna har slutit med Miljöpartiet gäller fortfarande. Men att samarbeta med de numera oberoende ledamöterna är uteslutet, säger Mikael T Eriksson, som räknar med att vildarna ska avgå.

– Till dess att de avgår så styr vi i minoritet och väntar på att återfå den majoritet som väljarna i Sundbyberg röstade fram 2014.

MP: ”Väldigt olyckligt”

Han säger sig inte vara orolig över ett minoritetsstyre.

– Sundbyberg har tidigare styrts av minoriteter i nära ett decennium. Det är sex kommunfullmäktigemöten kvar och vi har för avsikt att fortsätta lägga fram bra förslag för Sundbyberg.

Elin Olsson, ordförande för MP:s distriktsstyrelse, säger till TT att det är bekymmersamt att situationen uppkommit.

– Så som det blir nu är det väldigt olyckligt att Miljöpartiet inte blir representerat i Sundbyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Stockholm

Mer i ämnet