Silja line vidtar nu flera åtgärder för att minska risken för våldtäkter ombord. Foto: TT

Tallink Silja stoppar spritförsäljning i taxfree på studentkryssningar

Uppdaterad
Publicerad

Tallink Silja stoppar nu försäljningen av alkohol i taxfreen under utresan på bland annat studentkryssningar. Det här för att minimera fyllan, och på så sätt stoppa våldtäkterna på kryssningarna.

Dagen efter SVT:s uppmärksammade nyhet om att många anmäler färjevåldtäkter – där 21-åriga Isabelle är ett exempel, går nu Tallink Silja ut med ett pressmeddelande med en rad åtgärder för att öka tryggheten ombord. Bland annat stoppar man nu alkoholförsäljningen på bland annat studentkryssningarnas taxfree under utresan.

Slut med hytt-supandet

Om man vill dricka alkohol måste man köpa det i baren under utresan framöver, istället för att sitta i hytterna med köpt sprit som tidigare var möjligt.

Våldtäkter på färjor

– Tallink Silja ser mycket allvarligt på samtliga anmälda fall av övergrepp som rapporterats ombord på våra fartyg. Varje fall av misstänkt brott är ett för mycket och vi är de första att kraftigt fördöma dessa, säger Marcus Risberg, vd Tallink Silja AB.

”Signal på att vi tar det här på allvar”

Från och med nu får personerna ombord bara köpa sprit i taxfreen under hemresan.

– Det här är en signal på att vi tar det här på allvar, säger Janis Pavuls, kommunikationsdirektör på Tallink Silja AB.

Gäller enbart studentkryssningar

Kommer det enbart röra studentkryssningar?

– Det här gäller bara studentkryssningar, säger Sara Dobareh, pressansvarig på Tallink Silja.

Totalt gäller de nya reglerna för upp emot 10 kryssningar per år.

Viking Line har inga studentkryssningar

Tallink Siljas största konkurrent Viking Line har tidigare tagit till andra medel för att öka tryggheten ombord. Bland annat har de höjt åldergränsen på samtliga kryssningar till 21 år och man arrangerar inga specifika studentkryssningar i Sverige.

– Det har inneburit att vi förlorat många resenärer till konkurrenterna men det burit frukt för det blivit lugnare ombord, säger Johanna Boijer, informationschef på Viking Line.

Tallink tänker inte höja åldergränsen

Men Tallink Silja har inga planer på att höja sin åldersgräns som idag ligger på 18 år.

– Det har vi ingen avsikt att göra, säger Janis Pavuls, kommunikationsdirektör på Tallink Silja AB.

Tallink Silja har arrangerat flera studentfester ombord och på de festerna har flera kvinnor anmält att de blivit våldtagna. Men att göra som konkurrenten Viking Line och stoppa studentkryssningarna tänker man inte göra.

– Studentkryssningarna är på definition ungdomskryssningar där resenärerna uppnått myndig ålder och vi har inte för avsikt att avbryta dessa, säger Janis Pavuls.

Isabelle var 20 år när hon anmälde en våldtäkt på Silja Line. Hon hade varit för ung för att gå ombord på Viking Lines färjor från Stockholm.

Övriga åtgärder som Tallink Silja vidtar

  •  Antalet vakter beslutas inför varje avgång beroende på typ av kryssning och vilket behov som finns. 
  •  Särskilda vaktgrupper som enbart har till uppgift att röra sig i hyttkorridorerna. 
  •  Ytterligare utbildning av samtliga extravakter som engageras inför specialarrangemang. 
  •  Fortsatt samarbete med STAD-projektet och kontinuerlig utbildning av serveringspersonal i ansvarsfull alkoholservering. 
  •  Ökad tillgång till vatten i barer.
  • Utbildning av fartygspersonal avseende omhändertagande av misstänkta våldtäktsoffer; Denna utbildning ges av Södersjukhusets specialenhet.
  • Konkret handlingsplan i hur misstänkta brott ska handhas och dokumenteras för att underlätta för myndigheter att vidta ytterligare åtgärder efter överlämnade av ärende.
  • Långsiktigt samarbetsavtal med trygghetsorganisationen Nattskiftet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter på färjor

Mer i ämnet