Tullinge allt närmare att bli egen kommun

Uppdaterad
Publicerad

Tullingepartiet vill att Tullinge ska lämna Botkyrka kommun och lämnade i dag in sin namninsamling till kommunhuset.

Över 10 procent av de röstberättigade i Botkyrka har skrivit på för en delning och då kräver lagen en folkomröstning.

– Det viktigaste är att komma närmare politiker och tjänstemän. I en liten kommun är det helt enkelt lättare att en direkt och levande närdemokrati. Och vi skulle kunna själva kunna fördela resurserna som vi vill, säger Anders Thorén, gruppledare för Tullingepartiet.

Endast rådgivande

Det finns inget uttalat stöd i kommunfullmäktige för att dela upp Botkyrka och Tullinge och en folkomröstning är bara rådgivande. Men invånarna kommer nu ändå få säga sitt.

– Jag har skrivit på namninsamlingen. Jag tror att det kan bli bättre och att man kan få mer ordning på grejerna här i Tullinge, med vägar och annat som är så jävla dåligt idag. Det är värt ett försök, säger Tullingebon Bert Norén.

– Jag förstår inte logiken i att dela upp Botkyrka i två delar. Jag behåller gärna mångfalden och jag tycker att vi ska hjälpas åt, säger Cecilia Björk, också hon boende i Tullinge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.