Efter allvarliga brister i arbetsmiljön stoppas tunnelbygget vid Lovön. Foto: SVT

Tunnelbygge stoppas – kan inte garantera säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Ett tunnelbygge i samband med arbetet med Förbifart Stockholm stoppas. Detta efter att Arbetsmiljöverket konstaterar att säkerheten på arbetsplatsen inte kan garanteras.

– Vi gör allt som står i vår makt för att stoppet ska bli så kort som möjligt, säger Johan Brantmark vid Trafikverket.

I måndags kunde SVT berätta att tunnelbygget på Lovön, som är en del av arbetet med Förbifart Stockholm, riskerade att försenas efter att Arbetsmiljöverket upptäckt brister i arbetsmiljön.

”Jobbar så fort det går men ändå seriöst”

Enligt Arbetsmiljöverket handlar bristerna bland annat om problem med utrymningslarm, avsaknad av ett system som talar om hur många personer som arbetar under jord, avsaknad av utrymningsskyltar, brister i brandsäkerheten och brister när det gäller hanteringen av explosiva varor.

Förbifart Stockholm

– De fysiska installationerna finns på plats men det återstår delar av implementeringar som ska se till att systemen fungerar, säger Johan Brantmark vid trafikverket som är projektchef för Förbifart Stockholm.

Johan Brantmark vid Trafikverket. Foto: SVT

Johan Brantmark menar att exempelvis utrymningslarm och containrar finns på plats men att man måste säkerställa att allt fungerar som det ska och att alla berörda har har adekvat utbildning.

– Det här är ju ett exceptionellt stort projekt med en ambitionsnivå och krav som går hand i hand med det. Vi jobbar undan detta så fort det går men ändå seriöst, säger han.

Stoppas imorgon onsdag – oklart hur länge

Entreprenören LSAB sa senast igår att det inte finns någon risk för förseningar på grund av Arbetsmiljöverkets kritik eftersom att det mesta redan var åtgärdat.

Nu meddelar dock Trafikverket att arbetet stoppas från och med onsdag tills bristerna är åtgärdade.

– Säkerheten är ju ett prio ett i alla lägen. Det här är en situation där vi vill vara säkra på att vi har en säker arbetsplats, säger Johan Brantmark.

Hur länge stoppas arbetet?

– Man ska inte spekulera så vi vill återkomma i den frågan. Vi jobbar seriöst, fokuserat och nära entreprenören för att jobba undan detta så fort det går. Det kommer att få en påverkan på projektet och vi gör allt som står i vår makt för att stoppet ska bli så kort som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förbifart Stockholm

Mer i ämnet