• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vänliga chefer gallras bort på Nya Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

När Nya Karolinska ska rekrytera 650 nya chefer har sjukhuset har köpt in intelligens- och personlighetstest där höga poäng på vänlighet drar ner omdömet.

– Vi tycker att det är helt onödigt att ge intelligenstester till någon som genomgått den här utbildningen som är en förutsättning för de här tjänsterna. Det är märkligt att ha ett ledarskapstest som sållar bort människor som är för vänliga, säger Läkarföreningens ordförande Yvonne Dellmark.

Men Karolinska Universitetssjukhusets HR-chef Anna Annerberg säger att testerna är till för att alla ska söka tjänsterna på lika villkor.

– Oavsett vilken medicinsk bakgrund eller erfarenhet sökande har så har vi försökt göra det så objektivt som möjligt, säger Anna Annerberg.

Tror inte på testet

Redan om en månad ska 350 av de nya cheferna vara på plats. Nästan alla av de arbetssökande jobbar redan på sjukhuset och flera ställer sig frågande till testerna. Nu menar Läkarföreningen Karolinska att obligatorisktesterna inte tillför något.

– Om ett test sållar bort de som är för vänliga, då tror vi inte på det testet. Att fatta rätt beslut har ingenting med vänlighet att göra. Man kan vara väldigt vänlig och ändå fatta rätt beslut, säger Yvonne Dellmark.

”Svårt att säga nej”

Men Anna Annerberg försvarar testerna och säger att sjukhuset vill ha vänliga chefer men om man vill bli omtyckt av alla kan det skapa problem.

– Det kan bli svårt att säga nej och i en stor förändringsprocess kan det då bli svårt att skapa tydlighet som ledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.