Vårdförbundets blockad mot övertid och mertid började i torsdags eftermiddag. I Stockholm påverkas bland annat planerade operationer. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Vårdkonflikten: Operationer i Stockholm ställs in som följd av blockaden

Uppdaterad
Publicerad

I de flesta regioner är effekterna av vårdkonflikten i nuläget relativt liten. Men i Stockholm har operationer fått ställas in.

Ekot har ringt runt till flera regioner där man i nuläget inte ser så stora konsekvenser för vården i samband med Vårdförbundets blockad.

Men i Stockholm säger regionens chefsläkare Johan Bratt att ortopediska operationer påverkats.

– I Region Stockholm har ungefär ett 20-tal operationer ställts in på grund av blockaden. Det handlar om planerade operationer som till exempel höftledsoperationer, skriver Johan Bratt i ett mejl till SVT Stockholm.

Akutvård påverkad av blockaden

Skyddsarbete är något regionen kan göra i vissa lägen trots blockaden, i de fall det till exempel är fara för liv.

Enligt regionen har den akuta vården och annan vård som inte kan vänta påverkats. Det har ännu inte varit aktuellt att ta in mer hyrpersonal.

Blockad mot övertid och mertid

Det var under torsdagen som över 60 000 medlemmar i Vårdförbundet gick ut i blockad mot bland annat övertid och mertid.

– Vi behöver rimliga villkor för att orka ett helt yrkesliv, sa Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, till SVT under torsdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redan under torsdagen flaggade Johan Bratt, chefsläkare i Region Stockholm, om att planerade operationer kan behöva ställas in. Hör honom förklara hur patienter kan påverkas. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.