Boende i nästan hela Värmdö och delar av Nacka uppmanas koka vattnet. Foto: TT

Vattenvarning kvarstår i Nacka och Värmdö

Uppdaterad
Publicerad

Värmdö kommun har lokaliserat det dåliga vattnet. Men boende i Värmdö och i delar av Nacka uppmanas fortfarande att koka dricksvattnet innan det dricks eller används i matlagning.

Provtagning har visat att vattnet kan vara otjänligt. Nu har Värmdö kommun stängt av ledningen med det påverkade vattnet.

I Värmdö gäller uppmaningen hela kommunen med undantag av Sandhamn och Ingarö. I Nacka har man kunnat minska området där de rekommenderar att man kokar vattnet. Nu gäller kokmaningen hushåll i östra Saltsjö-Boo. För mer information titta på Nacka kommuns hemsida, eller Värmdö kommuns hemsida.

Det var i Nacka kommun man upptäckte problemet vid rutinkontroller.

– Vi gör rutinkontroller hela tiden som vi följer upp om det är något vi undrar över, och idag fick vi prover som låg över gränsvärdena, så vi bedömer vattnet som otjänligt. Därför har vi gått ut med den här varningen, sa Sam Carlsson, pressansvarig på Nacka kommun i fredags.

Okänt vad som hänt

I vattenproverna upptäcktes för höga värden av koliforma bakterier som finns i tarmkanalen hos djur och människor men som också finns naturligt i jord och vatten.

Vad som hänt vet man inte ännu. I Nacka har man nu lämnat in nya vattenprover som tar några dagar att få svar på.

– Vi rekommenderar kraftig kokning tills nya besked kommer, säger Sam Carlsson.

Nacka delar den här vattenledningen med Värmdö, därför är också Värmdö drabbat. Vattenledningen med det dåliga vattnet ska nu vara avstängd men det finns fortfarande kvar av vattnet i ledningen, därför måste man koka det.

Hur du ska koka vattnet

Koka upp dricksvattnet i kastrull eller vattenkokare tills det bublar kraftigt, men det behöver inte koka en viss tid.

Använd det kokta vattnet till matlagning där maten inte värms till över 100 grader, saft och andra drycker, kaffebryggare, is, för att skölja frukt och grönsaker som inte ska kokas och till att borsta tänderna.

Källa: Värmdö kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.