Det blev villkorlig dom för den läkare som stod åtalad för grovt dataintrång. Läkaren som nu arbetar på Åland har efter sin anställning på Karolinska Universitetssjukhuset, olovligen gått in och läst journaler på tidigare patienter. Han har även läst gamla skolkamraters journaler. Totalt är 392 patienter drabbade och drygt 200 har av dem har stämt läkaren via advokat.
– Många av dem är ju otroligt kränkta. Många berättar att de förlorat förtroende för vården och vissa har spärrat sina personuppgifter så att andra läkare inte ska kunna göra samma sak, säger Rebecka Lewis, advokat som företräder 222 personer som målsägandebiträde.
Straffvärdet understiger ett år
Mannen dömdes för dataintrång och enligt domen så är straffvärdet för brottsligheten högt men understiger ett års fängelse. Påföljden bestäms därför till villkorlig dom, som inte ska förenas med böter.
– Han är lättad över att tingsrätten gick på hans linje och han kommer inte att överklaga domen, säger läkarens försvarsadvokat Emma Didrikson.
Läkaren döms också att betala skadestånd till de drabbade.
600-700 dataintrång
Läkaren har bland annat använt sig av kollegors inloggningskonton och skapade också nya konton för att inte upptäckas. Det är ett av de största dataintrången i Sverige där åtal väcks. Det rör sig om 600-700 dataintrång.
– Det är allvarlig brottslighet och handlar i grunden om tilltron till våra datoriserade system, har kammaråklagaren Mats Ljungqvist på Internationella åklagarkammaren Stockholm tidigare sagt.
Hade ett medicinskt intresse
Läkaren erkänner att han läst journalerna men menar att han hade ett medicinskt och akademiskt intresse av hur behandlingar av tidigare patienter gått, de personer han haft en annan relation till har varit ett fåtal .
Åklagaren Mats Ljungqvist yrkade på 18 månaders fängelse.