BUP hotas av nedläggning på flera orter i länet

Uppdaterad
Publicerad

Psykiatrin på Akademiska behöver spara pengar och ett förslag är att lägga ner BUP ute i länet och endast behålla mottagningen i Uppsala.

På Brukgymnasiet i Gimo går cirka 500 elever. Ingrid Nylund Olsson har jobbat som skolkurator där i många år och i sin vardag möter hon dagligen elever som är i behov av olika slags stöd och hjälp.

”Katastrof för de mest utsatta”

För elever som behöver hjälp just genom barn- och undomspsykiatrin är det oerhört viktigt att den finns på nära hålla menar Ingrid Nylund Olsson.

BUP-krisen

– Det handlar om våra allra mest utsatta barn och deras familjer, det är den grupp som har det allra svårast och för dem blir det här katastrof, säger hon.

Skolsköterskan Lotte Borgström som också jobbat länge på Bruksgymnasiet menar att en viktig del för att kunna ge största möjliga hjälp är samarbetet mellan skolan, eleven och psykiatrin.

– Vi har ett jättebra samarbete med BUP här i Östhammar och det har vi haft i många år och ungdomar känner tillit att gå dit, säger hon.

Tre av fyra mottagningar bort

Idag har barn- och ungdomspsykiatrin på Akademiska, mottagningar i Tierp, Östhammar, Enköping och Uppsala. För att klara budgeten för 2016 håller Akademiska sjukhuset just nu på att ta fram förslag inom flera verksamhetsområden, för hur man ska kunna göra besparingar. En del i det förslaget handlar om att man ska lägga ner tre av fyra mottagningar i länet, det vill säga den i Tierp, Östhammar och Enköping. Alla skulle då behöva ta sig in till BUP i Uppsala.

Är det verkligen så jobbigt för eleverna att åka in till Uppsala, kan det inte vara bra att man centraliserar all verksamhet där?

– Jag tror inte på det, det är redan nu svårt att motivera ungdomar att söka hjälp utanför skolan. Vi försöker så mycket vi kan, men att få dem att åka ända in till Uppsala tror jag kan bli besvärligt, säger Lotte Borgström.

Stora konsekvenser

SVT Nyhter Uppsala har pratat med flera skolsköterskor, skolkuratorer och behandlare inom psykiatrin ute länet och alla håller med Ingrid och Lotte om att det skulle få stora konsekvenser. Ledningen på Akademiska har ännu inte gått igenom förslaget. Tillförordnad verksamhetschef för psykiatrin på Akademiska, Gunilla Svedström som har varit med och tagit fram förslaget vill inte kommentera ärendet innan något beslut har tagits av ledningen.

Ingrid Nylund Olsson och Lotte Borgström tror att det här kommer att kosta samhället mer än vad det kommer att spara.

– Det här kan få allvarliga konsekvenser för de barn och unga som jag möter. Det kanske är färre som får den hjälpen de behöver i ett akut skede. Om man sparar på det här kommer det kosta så mycket mer i slutändan, både ekonomiskt men mest i mänskligt lidande, säger Ingrid Nylund Olsson.

– Jag tror att man biter sig i rumpan om man spar pengar på ungdomar, det kommer vi att få betala senare, säger Lotte Borgström.

Inget politiskt stöd

Landstingsrådet Vivianne Macdisi (S) meddelar på tisdagsmorgonen att de från politiskt håll inte kommer att släppa igenom det här förslaget, och att sjukhusledningen redan avslagit det i onsdags i förra veckan. Men det är information som inte verkar ha nått ut till personal på de berörda verksamheterna.

Macdisi säger även att de inte kommer att spara på BUP.

– Vi ser stora behov där med fler barn i behov av stöd och anser att detta är ett prioriterat område inom hälso-och sjukvården. Det goda samarbetet med kommunen är också viktigt för att vi ska lyckas. Det är de tidiga och förebyggande insatserna som är av störst värde och BUP behöver vara tillgängliga i hela länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet