Tre FBI-utredare ska ha deltagit vid tillslaget mot mannen, enligt Expressen.

FBI-utredare i tillslaget mot doktoranden

Uppdaterad
Publicerad

Tre utredare från FBI, Federala utredningsbyrån i USA, deltog enligt Expressen i tillslaget mot den doktorand som greps på onsdagsmorgonen misstänkt för bland annat förberedelse till spridande av gift.

Mannen, som är doktorand vid Uppsala universitet, greps i sin bostad i Uppsala efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Enligt Expressen fanns tre FBI-utredare med vid tillslaget som skedde klockan 8.30 på morgonen.

– Det har troligen skett på grund av brottsrubriceringen om krigsmaterielbrott och misstanken om giftspridning, säger Expressens källa.

Tillslaget mot doktoranden

Amerikanska FBI arbetar bland annat med att bekämpa terrorism, organiserad brottslighet, hatbrott och spioneri.

Men Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström säger till tidningen att han inte hört något om att FBI varit inblandade.

Klassas som kemiskt vapen

Mannen är bland annat misstänkt för försök till grov utpressning alternativt medhjälp därtill. Enligt Uppsalapolisen är han också misstänkt för narkotikabrott, förberedelser till spridande av gift och brott mot lagen om krigsmateriel.

Doktoranden har enligt polisen bedrivit handel på internet med droger och giftiga preparat, och i ett fall är han misstänkt för att ha skickat ett giftigt ämne som ett led i ett utpressningsärende.

Uppsalapolisen uppger på sin hemsida att ett av de farliga ämnen som doktoranden haft till försäljning finns med på listan om kemiska vapen i lagen om krigsmateriel. Under dagen genomförs husrannsakningar på flera platser för att säkra bevis.

In English: Postgraduate student arrested – prepared spreading posion

Mannen ska förhöras på onsdagsmorgonen

Det är efter ett omfattande spanings- och utredningsarbete som mannen anhållits i sin frånvaro, berättar Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesperson.

– Han greps helt odramatiskt i morse i sitt hem, och nu så sitter han här. Han är anhållen och kommer att förhöras ganska snart här på morgonen.

Hur pass ovanligt är det med farliga ämnen som listas som krigsmateriel?

– Det kan jag inte svara på, jag har inte sett det tidigare.

Universitet har inte varit mannen på spåren

– Jag fick reda på en del igår men detaljerna kom idag och vi har gått ut med intern information till personal och ledning, säger Pernilla Björk, kommunikationsdirektör på Uppsala universitet.

Enligt Pernilla Björk var det inte universitetets säkerhetsavdelning som kom mannen på spåren.

– Nej, nej nej. Sånt gör inte vi. Det här är en polisutredning. Sen om polisen och åklagare ber oss som myndighet om hjälp så hjälper vi ju till. Det är ju våran skyldighet.

Pernilla Björk säger att det pågår ett aktivt säkerhetsarbete kring substanser och sådant man använder för forskning och utbildning på institutionen som doktoranden tillhör, ett arbete man nu fortsätter med.

15 på universitetets säkerhetsavdelning

Universitetets säkerhetschef Christina Boman bekräftar att unviversitetet har samarbetat med polisen i deras förundersökningsarbete.

– Vi har blivit kontaktade av polisen och varit dem behjälpliga i deras förundersökning. Det är ju vi är skyldiga att göra som myndighet.

På universitetets säkerhetsavdelning arbetar 15 personer, men alla är inte involverade i just det här ärendet. Christina Boman betonar att man är en stor myndighet med över 50.000 personer. 2.437 av dem är doktorander.

Hur vanligt är det att ni utreder enskilda doktorander?

– Det här är ju ingen vardagshändelse, så kan vi väl säga.

Har det hänt tidigare?

– Nej det här har inte hänt tidigare.

Liksom Pernilla Björk säger Christina Boman att universitetets fokus nu ligger på att fortsätta informera om ärendet internt.

Vid 17-tiden påbörjades förhör med den misstänkte mannen.

Kemikalier lista 1

Enligt polisen ska mannen ett av preparaten i utredningen förekomma på kemvapenskonventionens lista 1, vilket enligt myndigheten Inspektionen för Strategiska Produkter är kemikalier som använts som kemiska vapen eller utvecklats för det syftet. De klassas som krigmateriel, även om vissa av dem förekommer i den civila världen för forskning och medicinska ändamål. På listan återfinns exempelvis senapsgas och sarin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet