Emma Julin gick igenom en smärtsam förlossning med komplikationer. Foto: SVT

Få kvinnor får sjukpenning för förlossningsskador

Uppdaterad
Publicerad

Ytterst få kvinnor får sjukpenning för förlossningsskador, trots att tusentals drabbas varje år.

Alundabon Emma Julin kände inte att hon klarade av att ta hand om sina barn efter att hon fått en sfinkterruptur.

– Jag var inte arbetsför alls efter två veckor så min man var hemma med mig hela hösten. Enligt Försäkringskassan var det var helt omöjligt att ge mig sjukpenning, trots att jag inte mådde bra, berättar hon.

”Skuldbelägger mig själv”

Emma Julin födde sin son i slutet av september förra året. Förlossningen blev smärtsam och hon fick allvarliga bristningar med komplikationer. Den ständiga smärtan gjorde att Emma inte kände att hon kunde ta hand om sina barn själv. Istället fick hennes man ta ut sin föräldraledighet samtidigt.

Förlossningsskador

– Det har varit jättejobbigt och så skuldbelägger man sig själv. Det fysiska bidrar också till att man mår fruktansvärt dåligt psykiskt, säger hon och tillägger att hon tror att hon hade fått sjukpenning om hon hade jobbat istället för att vara föräldraledig:

– Man tar inte föräldraansvaret på allvar. Att vara hemma med barn är inte lika mycket värt som att jobba.

Läs mer: ”Elisabeth” levde med förlossningsskador i 40 år

41 fick sjukpenning

En bristning innebär att musklerna i bäckenbotten och ändtarmens slutmuskel skadas. Flera kvinnor som hört av sig till SVT Nyheter Uppsala berättar att de inte har klarat av att ta hand om sina barn själva på grund av förlossningsskadorna.

År 2015 drabbades 2.899 kvinnor av allvarliga bristningar enligt Socialstyrelsen. Endast 41 kvinnor fick sjukpenning för diagnoserna ”Skador i bäckenbotten under förlossningen” och ”Andra förlossningsskador på modern”, samma år, enligt statistik från Försäkringskassan.

Läs mer: Var tjugonde kvinna skadas allvarligt

– Om man har nedsatt förmåga så att man inte kan vårda sitt barn, då ska man kunna avbryta sin föräldraledighet och bli sjukskriven istället, men det är Försäkringskassan som fattar det beslutet, säger Eleonora Fridholm Björkman, utredare på Socialstyrelsen.

Försäkringskassan har inte utrett vad glappet kan tänkas bero på.

– Många kanske har föräldrapenning och har fortsatt med den fast de fått ett läkarintyg. Det kan också vara så att läkaren inte gett personen ett läkarintyg eller att man inte har förstått att man kan sjukanmäla sig och ansöka om ersättning från Försäkringskassan, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

”Önskar att fler bråkade”

Att det är få kvinnor som får sjukpenning är något som Jenny Aakula känner igen från diskussionerna i Facebookgruppen Våga Vägra Förlossningsskador, som hon varit med och skapat.

– Många vet inget annat än att de måste ta ut sina föräldrapengar, och börjar inte klaga förrän mammadagarna är slut. Jag önskar att fler hade vetat att man kan bråka, säger hon, och tillägger:

– Hur ska man orka ta hand om barnen när man inte kan lyfta, vrida sig, eller ta sig ur sängen?

Läs mer: Drar sig för att operera – kan bli dåligt sex för mannen

Sedan hon själv drabbades av förlossningsskador 2014 har Jenny Aakula kämpat för att få sjukpenning istället för föräldraförsäkring.

– Försäkringskassan ville hela tiden att jag skulle ta föräldraledigt trots att jag var sjuk. Jag har försökt spara mina mammadagar. Min yngste blir tre år i april och först nu börjar jag vara på banan. Jag behöver ha mammadagarna tills jag kan ta hand om mig själv och barnen, säger hon.

Om statistiken

Enligt statistik som SVT Nyheter Uppsala har begärt ut frånFörsäkringskassan erhöll 17 personer sjukpenning för diagnosen “Skador i bäckenbotten under förlossningen”, under 2015.Diagnoskoden innefattar bland annat perinealbristning av tredje ochfjärde graden.

24 personer fick sjukpenning för diagnosen ”Andraförlossningsskador på modern, under 2015. Diagnoskoden innefattarbland annat skador av instrument och obstretriska skador påbäckenorgan och bäckenets leder och ligament.

Statistiken gällerpersoner som har varit sjukskrivna i minst 15 dagar. Uppgift omdiagnoserna kommer från den diagnoskod som finns på det läkarintygsom inkommit till Försäkringskassan.

Källa: Försäkringskassan,Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet