Se familjens hektiska hämtning

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag lämnar och hämtar familjen Tewolde Åselius i Gamla Uppsala sina barn på tre olika stopp – två skolor och en förskola. Häng med på deras hektiska resa!

Familjen Tewolde Åselius i Gamla Uppsala har drabbats hårt av att syskonförturen togs bort för två år sedan. Den slopades då till förmån för den relativa närhetsprincipen.

Deras två äldsta barn går på olika skolor, och så har de ett tredje på förskolan. Föräldrarna Amit och Pontus har försökt att få placeringsbesluten ändrade flera gånger, men inte fått gehör. Och nu har de slutat försöka.

Syskonförturen i Uppsala

Se mer: Cordelia, 8 år, om att vara ifrån syskonen

– Det är för mellersta sonen som det är känsligast. Ibland vill han gå på samma skola som syrran. Men det är som det är, säger trebarnspappan Pontus Åselius.

”Lättare att ha alla på ett stopp”

Det började med att äldsta dottern Cordelia inte placerades på samma skola som alla vännerna från förskolan, utan fick sitt andrahandsval. När familjen sedan sökte plats till sonen Milian på samma skola som storasyster fick även nej. I stället hamnade han på sitt andrahandsval, vilket är den skola som de egentligen ville att Cordelia skulle gå på från första början.

Yngsta dottern Zoe, 2 år, går på förskolan, vilket innebär att familjen lämnar och hämtar barnen på tre olika skolor och förskolor varje dag. En resa som tar mellan 45 minuter och en timme åt gången.

– Det blir slitigt såklart. Det hade varit lättare att ha alla på ett stopp. Men det är kanske girigt att tänka så, säger Pontus Åselius.

Att syskonförturen återinförs i skolvalet 2017 kommer dock inte föra samman familjen Tewolde Åselius två äldsta barn, eftersom den endast ska gälla för de barn som ännu inte börjat skolan. Yngsta dottern Zoe har däremot chans att få gå på samma skola som ett av de äldre syskonen tack vare regeländringen.

Denna artikel publicerades oktober 2016.

Fler syskon splittrade i år

2015 var det 76 barn som inte fick sitt förstahandsval i skolvalet inom Uppsala kommun, och som på grund av det går på en annan skola än sitt syskon.

2016 var det 126 barn som inte blev placerade på samma skola som sitt syskon.

Siffrorna gäller elever från förskoleklass upp till årskurs 9.

Källa: Antagningsenheten, Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syskonförturen i Uppsala

Mer i ämnet