I dag presenterades den första etappen av bostadsbygget i Gränbystaden. Foto: svt

Första spadtaget för nya hyresrätter i Gränby

Uppdaterad
Publicerad

Gränbystaden fortsätter att växa och nästa steg i förvandlingen av stadsdelen är ett bostadsprojekt där 62 nya hyresrätter ska byggas.

Uppsala växer och belfolkningen väntas dubbleras till år 2050. Det innebär också att efterfrågan på bostäder ökar och måste tillgodoses.

– Det är verkligen roligt att så många söker sig till vår stad men redan i dag är bostadsbristen stor. Vi skulle behöva bygga 3000 bostäder årligen, säger Erik Pelling (S), kommunalråd och ordförande i plan- och byggnadsnämnden i Uppsala.

Både hyresrätter och bostadsrätter byggs

I dag, den 3 mars, tas det första spadtaget för projekt Gränby Entré och de 62 nya hyresrätterna beräknas stå klara för inflyttning under våren och sommaren 2017.

Med byggstart nästa år planeras ytterligare 130 hyresrätter i området och på sikt ska dessa även kompletteras med 250 bostadsrätter under 2019.

Totalt planeras 450 nya lägenheter i Gränby de kommande åren.

– I Gränbystaden strävar vi efter att skapa en stadsmiljö som lever dygnet runt och där arbete, kultur, service och handel går hand i hand. Bostäder är en självklar del för att skapa den helheten, säger Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg, som driver projektet med Gränbystaden.

Hyresläget okänt

I nuläget kan man inte säga något om hyrorna då dessa ska förhandlas med hyresgästföreningen.

– Vi måste både se till att bostäderna har bra kvalitét men också att de är biliga så att alla ska ha möjlighet att bo bra, säger Erik Pelling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.