Foto: TT

”Gratis” Lucia på flera förskolor i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Minst sju förskolor i Uppsala kommun har tagit beslutet om att deras kommande Luciafirande ska vara ”gratis” för barnen. Detta innebär att de barn som vill delta slipper köpa in de sakerna om krävs för att firandet ska bli av.

– Det var det första tillfället som kom upp här där riktlinjerna blev aktuella att ta hänsyn till, säger Lena Eriksson, enhetschef för de aktuella förskolorna.

Lena Eriksson hänvisar till ett inriktningbeslut från Uppsala kommuns utbildningsnämnd där politikerna slår fast att: ”Utbildning i den kommunala huvudmannens förskolor, grundskolor, fritidshem och gymnasieskolor ska vara avgiftsfri för barn och elever”.

Enligt Lena Eriksson kommer möjligheten att få låna saker ges till de som vill delta.

– Man får om man vill. Man måste inte, säger hon.

Riktlinjerna ligger i linje med de nationella från Skolverket:

”Skolan ska huvudsakligen vara avgiftsfri. Det är den som driver skolan, huvudmannen, som ansvarar för det. Samma bestämmelser gäller för statliga, kommunala och fristående skolor.”

Inga centrala riktlinjer

Har du tyckte det varit svårt att veta hur man ska förhålla sig till riktlinjerna?

– Nej det tycker jag inte.

Några central riktlinjer från kommunens sida finns inte. Och det är heller inte aktuellt i närtid.

– Nej, det är upp till varje enhet själva att ta beslut om detta, säger Marie Fellenius, förskolechef i Uppsala kommun.

Har ni fått några frågor om hur riktlinjerna ska implementeras?

– Ja några. Men våra råd är alltid att man måste se till sina egna förutsättningar. Sen kan vi alltid påminna om att man ska ta hänsyn till att utbildningen ska vara just avgiftsfri – men vi kan inte tvinga någon förskola att antingen göra det ena eller andra, säger Marie Fellenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.