”Jag blev riktigt rädd” berättar en av de kvinnor som ska ha ofredats av mannen. Foto: Privat

Hon ofredades i Röbospåret

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Uppsala har pratat med ett av offren för den man som nu misstänks för totalt fyra fall av sexuellt ofredande i Uppsalaområdet.

– Gråtandes och i chock tar jag mig därifrån, berättar hon.

– Jag var ute på promenad i motionsspåret där jag alltid brukar gå. Helt plötsligt överrumplas jag av att någon tar ett hårt grepp om min midja.

Det var i onsdags eftermiddag som den här scenen utspelade sig i Röboområdet i Uppsala.

Flera ofredanden vid badplatser

– Först trodde jag att det var någon jag kände men så ser jag att det är en okänd man. Jag försöker gå vidare men då tar han tag i min hand och för mig framåt. Då är jag riktigt rädd. Men jag lyckas dra loss min hand. Gråtandes och i chock tar jag mig därifrån.

LÄS MER: Polisen om varför mannen släpptes efter gripandet

Inte det enda offret

Kvinnan som SVT Nyheter Uppsala har pratat med vill vara anonym och vi kan därför kalla henne för Andrea.

När hon tagit sig loss ringer hon en anhörig som tar sig till platsen för att se om han kan hitta mannen. När han kommer tilll Röbo möter han en polispatrull som även de är på jakt efter mannen. Det visar sig nämligen att Andrea inte är den enda som ofredats av mannen. Under eftermiddagen har polisen fått in tre olika larm om sexuellt ofredande i just Röboområdet.

”Tänkte att polisen skulle ha koll”

En polispatrull skickas ut och får tag i mannen vid Storvadsbadet, som ligger i närheten av Röboområdet. Även där ska han ha betett sig märkligt mot kvinnor.

– När jag hörde att de gripit honom tänkte jag att ”shit vad bra”. Sen såg jag att han släpptes efter förhöret och då blev jag besviken.

Andrea berättar att hon tänkte att polisen i alla fall skulle ha koll på mannen.

– För dom kan ju inte bara släppa en ofredare på fri fot utan att ha någon plan.

Greps igen vid Lyssnaängen

Men så igår inkom ett nytt larm om sexuellt ofredande. Denna gång vid Lyssnaängsbadet. Där skulle en man ha cyklat upp till en kvinna och tagit tag om hennes midja.

– Jag tänkte direkt ”det måste vara han”, berättar Andrea.

Vad tänker du om att samma person som ofredade dig nu misstänks för att ha gjort om samma sak bara några dagar senare?

– Det känns helt sjukt. Det kändes inte som att han mådde psykiskt bra, borde han i stället fått tvångsvård? Vem vet vad han gör nästa gång? Samtidigt tycker jag synd om honom, kan det vara ett rop på hjälp?

”Ser mig om över axeln”

Trots rädslan säger Andrea att hon tänker fortsätta att gå promenader i Röbo.

– Men jag ser mig en extra gång över axeln, för det var ju bakifrån han kom. Jag ser hans ansikte framför mig rätt ofta också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flera ofredanden vid badplatser

Mer i ämnet