Det är plusgrader ute och det känns mer som vår än tredje advent vid besöket på Sernanders väg i Flogsta. Några små snöhögar finns kvar bland träden, men annars är det mest grus som täcker marken samtidigt som solen gör sitt bästa för att lysa upp sjuvåningshusen.
– Nu är det ganska varmt här inne, men för ett tag sedan när det var minus då var det så där kallt igen, berättar Julie van Rijsewiik.
Hon pluggar en master i engelska och hon är den i sin korridor som bott allra längst här.
– Jag flyttade in för två år sedan. Nu skulle jag säkert kunna få ett annat boende, men jag trivs i Flogsta. Det är lite som att bo i ett kollektiv, det finns alltid någon i köket och därför behöver man aldrig känna sig ensam.
Men att trivas är inte samma sak som att det inte finns några problem med boendet.
– När jag sitter vid datorn och pluggar när det är minusgrader ute så blir min fingrar ofta helt stelfrusna, säger Julie van Rijsewiik som även berättar att hon använt en strumpa för att täta sitt fönster.
– Så nu drar det inte lika mycket.
”3.000 vore en rimlig hyra”
I hus nummer 10 bor läkarstudenten Björn Käll. Han flyttade in i januari men letar redan efter ett nytt boende.
– Den här månaden betalade jag 3.700 kronor, men då var det en retroaktiv internetavgift på den. Så normalt sätt betalar jag 3500, vilket är 300-400 mer än mina kompisar som bor på Rackarberget och har bättre standard än mig.
Till skillnad från vissa andra studentboenden slipper de boende i Flogsta betala hyra under sommaren, men Björn Käll vill ändå flytta. Han hoppas kunna få en lägenhet via GH-nations bostadskö, men tror att det kommer ta någon termin till innan han kan flytta.
– Om det hade kostat under 3.000, då tror jag däremot att det hade kunnat vara attraktivt att bo här. Men nu är det en alldeles för hög grundhyra för det man får.
Han pekar på att byggnaden är sliten och de gemensamma köken skitiga.
Men är det inte upp till er som bor här att hålla det snyggt?
– Jo det är det absolut, men vi är 12 personer som ska samsas och när i princip hälften byts ut varje termin, för att folk bor här så kort, då blir det svårt att samordna, förklara han samtidigt som han öppnar ungsluckan för att visa smutsen.
Därför tycker han att det vore bra om Heimstaden kunde gå in och hjälpa till med samordningen och grovrengöring.
– Som det är nu så känner jag och flera av mina kompisar att Heimstaden mest utnyttjar den här bostadsbristen som finns och inte bryr sig om oss hyresgäster.
Den renaste korridoren i Flogsta
På våning fyra i hus tre bor Alice Ljungberg, som pluggar till civilingenjör, och hon håller med Björn Käll om hyran.
– Sen jag flyttade in i april så har hyran höjts två gånger.
Trots det så trivs Alice Ljungberg i sin korridor.
– Jag har haft tur för det här är en väldigt renlig korridor, berättar hon och visar köket där inte en enda smutsig kopp eller gaffel syns till.
Men det finns ändå en smärtgräns.
Hur mycket mer kan den höjas innan du flyttar härifrån?
– Jag skulle säga att 3.800 är absolut max.
”Internet, oh internet”
Den senaste hyreshöjningen på 100 kronor berodde på att samtliga korridorer fick ett bättre bredband, vilket Alice Ljungberg, Björn Käll och Julie van Rijsewiik tycker känns rimlig. Vad de däremot inte tycker var rimligt var allt strul som följde på bytet.
– Det var problem under tre månader, och det krånglar fortfarande ibland, säger Julie van Rijsewiik uppgivet.
Hon berättar att Heimstaden själva hävdar att övergången till den nya internetleverantören har gått bra, och om det varit strul menar de att det berodde på studenternas egen utrustning.
– Men det är inte sant. När det var som värst så steg min stressnivå rejält, för det var omöjligt att få något jobb gjort eller betala räkningar när internet funkade ungefär varannan minut.
– Nu på sistone fungerar det däremot bättre, efter att internetkablarna bytts ut. Men den kompensation de lovat oss har jag inte sett till.
Heimstaden vill inte svara
SVT Nyheter Uppsala har sökt Heimstaden och även gjort en intervju med regionchefen. Den intervjun får vi dock inte publicera eftersom högre chefer bestämt att företaget inte uttalar sig alls om husen i Flogsta under pågående hyresförhandlingar.
Heimstaden förhandlar alltså med Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder (HUS), som är en del av Hyresgästföreningen, om nästa års hyra, och det här är förhandlingar som enligt Heimstaden pågått i flera månader.
– När förhandlingarna är klara svarar vi gärna på era frågor.
När kommer de att vara klara?
– Vi hoppas att vi ska vara klara i nästa vecka, men jag kan inte säga säkert, säger Pontus Rode som är Senior Investment Manager på bostadsbolaget.
Men ni måste ju kunna svara på frågor om sådant som inte har med hyran att göra?
– Nej, vi svarar inte på frågor när vi sitter i förhandlingar.