”Kan man ha sex med henne eller inte?”

Uppdaterad
Publicerad

Att man drar sig för att operera kvinnor med allvarliga förlossningsskador kan ha att göra med en gammaldags syn på kvinnans sexualitet, att man inte vill riskera att kvinnan får ont vid samlag och att det i sin tur gör att det blir dåligt för mannen. Det säger Eva Uustal som är expert på förlossningsskador.

På kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping har man ett stort stort inflöde av kvinnor som kommer via egenremiss, och som har bekymmer efter förlossning.

Ganska många av dem har missade analfsinkterskador eller muskelfästesbristningar. Att det kommer så många med de här skadorna till kliniken, tror Eva Uustal härstammar i en gammaldags inställning till på kvinnors sexualitet.

Förlossningsskador

Se mer: Ingen trodde på hennes förlossningsskador

– Det värsta som kan hända är om en kvinna får ont vid samlag för då har man inte sex och då blir det ett bekymmer för mannen, säger Eva Uustal.

Kvinnans sexualitet inte lika viktig

Den inverkan en missad förlossningsskada kan ha på en kvinnas sexualitet har man däremot inte brytt sig så mycket om, menar hon.

– Att man har en nedsatt funktion i slidmynningen, att man har sämre känsel, att man inte får orgasm, att det här med att bli våt, att det blir försämrat, det har man inte värderat.

FAKTA: Vad är förlossningsskador?

Hon anser att det behövs mycket forskning inom det här området, dels resultatet av den rekonstruktiva kirurgi man genomför, men också att fråga kvinnorna hur det verkligen känns för kvinnorna när de har sex efter operationen.

Remiss i ett annat landsting eller region

Ibland kan man få en remiss till specialiserad vård i ett annat landsting eller region, exempelvis om den vård du behöver inte finns där du bor. Då betalar ditt landsting eller region sjukresorna och dina boendekostnader.

Om du får en remiss till öppen specialiserad vård, det vill säga vård som inte kräver att du blir inlagd, kan du själv välja var i landet du vill få den. Då får du själv betala dina rese- och boendekostnader.

Om du själv väljer att söka öppen specialiserad vård i ett annat landsting eller region är det viktigt att ta reda på vilka remissregler som gäller på den mottagning dit du vill komma.

Om du måste ha en remiss i ditt eget landsting eller region när du söker vård måste du även ha det där du väljer att söka vård. Du behöver remiss även om vården i det andra landstinget eller regionen inte kräver det.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet