Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Wikman, uthyrningschef på Enköpings Hyresbostäder förklarar varför det kommunala bostadsbolaget infört hyresrabatter. Foto: Kristian Östlund/SVT

För många nya hyresrätter i Enköping – då ger bostadsbolaget rabatt på hyran

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 50 000 invånare i kommunen och flera nya bostadsområden växer fram. Enköping växer så det knakar. Trots det har Enköpings kommunala bostadsbolag svårt att locka hyresgäster till vissa av deras bostäder. Därför provas nu ett grepp – hyresrabatter.

– Vi vill helt enkelt öka incitamentet att de bor kvar hos oss, säger Malin Wikman, uthyrningschef på Enköpings hyresbostäder.

I kvarteret Sadelmakaren infördes en hyresrabatt i mars för att få fler hyresgäster till området där flera lägenheter ekar tomma.

Rabatten gäller fram till 28 februari 2025 och så mycket som 500 kronor i månaden kan dras av från hyran för ett hushåll som bor i en lägenhet med fem rum och kök.

14 procent av lägenheterna står tomma

Arne Sundvall ordförande på Hyresgästföreningen i Enköping menar att denna typ av rabatter är vanliga i kommunen. Vidare så menar han också att det finns många tomma lägenheter i bostadsområdet Sadelmakaren.

– I normala fall pratar vi om 1–2 procent vakanser men i Sadelmakarens fall är det 14 procent vakanser, säger Arne Sundvall som är ordförande vid Hyresgästföreningen i Enköping.

Byggboom får konsekvenser

Fler väljer att flytta in till kommunen och i december 2023 var nästan 50 000 bosatta i Enköping. Det att jämföra med 45 000 för fem år sedan. Detta leder till att fler bostäder måste byggas.

De senaste åren av byggande har inneburit att flera hyresrätter nu står tomma och enligt Enköpings hyresbostäder så har det funnits en övertro hos byggbolagen över hur stor efterfrågan på nyproducerade hyresrätter varit.

– Det är en överproduktion av lägenheter i Enköping, säger Malin Wikman.

Även om det just nu finns väldigt många tomma lägenheter i Enköping så ser Malin Wikman just på framtiden. Hon menar att Enköping är rustat för en framtida befolkningstillväxt.

I klippet: Därför har det kommunala bostadsbolaget infört hyresrabatter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.