Hotell von Kraemer gick i konkurs bara några månader efter att Skandionkliniken börjat ta emot patienter. Då låg man efter med hyran och hade stora skulder. I slutet på november tog Skandionklinikens direktion – med ledamöter från de sju svenska universitetssjukhuslänen – beslutet om att ta över driften av hotellet i egen regi.
– Vi hade inget val, säger Olof Mattsson, förbundsdirektör och högsta chef vid Skandionkliniken.
SE MER: Så hamnar dina skattepengar i ett Uppsalahotell
Kommer skattebetalarna att tjäna på det här, eller förlora på det, och i sådana fall hur mycket?
– Det vet vi inte än. Vi har ju inte drivit det på det sättet ännu, utan nu hittar vi formerna för det.
SVT Nyheter Uppsala har tagit del av hotellets ekonomiska redovisning månad för månad från starten fram till konkursen. För att ta reda på hur mycket plus eller minus hotellföretaget egentligen gick – och vad skattebetalarna nu kan vänta sig, har vi bett Joachim Landström, doktor i redovisning och finansiering vid Uppsala universitet, att granska räkenskaperna. Hans dom blir tydlig.
Hur var ekonomin?
– Den var ju jättedålig. De gjorde en förlust på ungefär en halv miljon per månad. Och de satsade samtidigt 100.000 i eget kapital, så det åts ju upp på en gång, säger han.
Framför allt var det faktumet att hotellet haft för få hotellgäster samtidigt som utgifterna varit stora, som ledde till att hotellet gick en halv miljon back i månaden ungefär, enligt Landström.
– Beläggningen var för låg. Den har legat på omkring 30 procent. Den hade behövt komma upp i minst 50 procent för att det skulle gå, säger han.
TV: Förra hotellägaren: ”Det var en ekonomisk mardröm”
Landsting skickar 80 miljoner varje år
Skandionklinken ägs och drivs av Sveriges sju universitetssjukhuslän, men finansieras av alla landsting och regioner i Sverige. Varje år bidrar landstingen med 80 miljoner kronor till kliniken. Pengarna ska användas till cancervård. Nu – när patienterna på Skandionkliniken sakta men säkert blir fler – så borde hotellet kunna sälja fler hotellnätter, men så sent som i februari klarade Skandionkliniken bara av att hyra ut 29 procent av rummen. Och om intäkterna fortsätter utebli så är det cancervårdens pengar som kan tvingas täcka upp förlusterna.
– De kommer att få finansiera verksamhetens underskott, och det är ju landstingen och vi skattebetalare som får betala det i slutändan, säger Joachim Landström.
”Vi hade inget val”
Förbundsdirektören Olle Mattsson säger att han inte vet om Skandionkliniken kommer att fortsätta driva hotellet, eller om man ska upphandla det så ett nytt privat företag kan sköta driften.
– Det vet vi inte än. Det är i det akuta övergångsskedet som vi kommer att driva det.
Ni kände ju till att hotellet gick dåligt ekonomiskt. Hur kan ni vilja driva en sådan verksamhet?
– Ja, alltså. Vi hade inget val, som vi ser det. Vi har patienternas bästa för ögonen, och ville att de utan avbrott skulle kunna bo kvar på hotellet under tiden de får behandling på kliniken, säger Olof Mattsson.
Fakta Skandionkliniken
- Cancerklinik med tillhörande hotell.
- Behandlar patienter med protonstrålning.
- Nationellt projekt som drivs av sju landsting med universitetssjukhus.
- Alla landsting i Sverige bidrar med pengar till kliniken och alla kan skicka patienter till Uppsala.
Tidsintervall:
Första spadtaget för byggnaden som ägs av Akademiska hus togs i juni 2011. Hotel von Kraemer med 84 rum öppnade i augusti 2014. Första patienten behandlades på Skandionkliniken i augusti 2015. I november samma år gick hotellföretaget i konkurs. Sedan i julas driver landstingen både klinik och hotell.
Källa: Skandionkliniken och Akademiska sjukhuset