• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Ljusmanifestation mot sexuellt våld

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av den misstänkta våldtäkt som ska ha sänts live på Facebook arrangerades en ljusmanifestation mot sexuellt våld. Ett par hundra personer slöt på fredagskvällen upp på Stora torget i Uppsala.

– Den händelsen som skedde i helgen här i Uppsala har upprört många, inte bara här utan i hela landet. Det är väldigt upprörande att det har sänts live på Facebook och att det går att göra det, säger Lucinda Andersson från organisationen Tillsammans för Uppsala som tog initiativ till ljusmanifestationen. Medarrangörer var Uppsala kvinnojour, Uppsala tjejjour och Män för jämställdhet, som alla hade talare på torget.

Våldtäkt ska ha sänts live

Bakgrunden är den misstänkta våldtäkt som ska ha filmats och sänts live på Facebook i söndags. Tre män häktades vid Uppsala tingsrätt i onsdags. Två av dem är på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt och den tredje för att inte ha anmält händelsen. Alla tre nekar till brott, men enligt åklagare Pontus Melander finns många vittnen.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

– Vi har pratat med en del och på nätet finns det många som påstår sig ha sett övergreppet. Sen vet man ju inte om alla verkligen har sett det, men det är extremt ovanligt och unikt med så här många vittnen vid en sån här händelse, menar Pontus Melander.

”Alla har ett ansvar”

Ett par hundra personer slöt upp till ljusmanifestationen på Stora torget.

– Det mest upprörande är att sexuellt våld fortfarande är ett så stort samhällsproblem år 2017; att tjejer fortfarande blir misstrodda och skuldbelagda trots att de är brottsoffren, säger Lucinda Andersson.

Foto: SVT

Hon menar att alla har ett ansvar i det här.

– Vi måste börja prata om normer kring maskulinitet och feminitet. Killar lär sig att de ska vara tuffa och hårda. Vi måste prata med våra elever, bröder och söner... alla vi känner, om sex och gränsdragning, vad som är okej och inte.

Gränsdragning och trygghet

Varje söndag arrangerar Tillsammans för Uppsala kaféer i Gottsunda där man diskuterar olika ämnen.

– Nu på söndag ska vi ha trygghetstema, om gränsdragning och hur vi skapar trygghet. Vi vill skapa en plattform för engagemang, säger Lucinda Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet